Hästnyheter

Skjuter ut bogarna

Fick ett brev som löd;

“Hejsan!

Vi har en D-ponny som skjuter ut sina bogar, framför allt i galoppen. Har haft detta problem i flera år och kommer liksom ingen vart längre. Har självklart blivit bättre men det är fortfarande ett problem. Svårt på tävlingar när man ska vända upp mot hinder och han försvinner iväg åt ett annat håll. Tränarna vi har ridit för säger bara att vi ska ställa honom utåt för då kan han inte skjuta ut bogen, och detta är ju självklart sant. Men finns det verkligen ingen annan övning som hjälper till med problemet? Börjar bli tråkigt att BARA rida på volt och ställa utåt. Kanske någon övning med cavaletti eller småhinder? Eller bara någon alternativ övning? Framför allt är det min 13-åriga dotter som tycker det börjar bli tråkigt eftersom problemet kvarstår trots hennes kämpande. Jag känner mej lite maktlös och något frustrerad.
Tack på förhand!”
Hej!
Vad händer om ni bara släpper fokuset på bogarna och rider framåt istället? Det är mitt första råd, för vid alla sådana här problem är det så vanligt att man bara sitter och försöker trycka in bogen igen vilket kommer resultera i att hästen kan trycka ut den ännu mer.
Ta en period då ni koncentrerar er mycket på dressyr. Se till att er ponny går i en mjuk avslappnad form, där din dotter kan få honom att ställa sig och forma i båda varven. Det är jättebra att rida skänkelvikningar, öppna, slutna och att bara ställa hästen åt båda håll. När det sitter kan ni enkelt börja med galoppen och ofta är det flesta problem borta när hästen går i en avslappnad bra form, men skulle det vara så att han börjar skjuta ut bogen är det enkelt att bara ställa hästen åt sidan så får du tag på bogen igen. Bygg upp styrkan på honom så kommer det förändras! Men tänk på att det är svårt att ändra själva symtomen utan man måste förändra orsaken till varför hästen gör så här, vilket brukar vara att hästen inte är jämnt stark.
Lycka till!