Boktips

Boktips – Hästen: beteende, utfodring, fysiologi, anatomi

Den här tiden på året är som gjord för att krypa upp i soffan och läsa en bra bok. Jag är en bokmal och läser så mycket jag bara kan. Som hästnörd är min bokhylla fylld med nästan alla svenska hästböcker som finns och även rätt många på engelska.

Jag vill dela med mig av de hästböcker jag tycker är väldigt bra att ha i sin bokhylla och som varje hästägare eller hästälskare borde äga. Många böcker kostar några kronor, så förhoppningsvis kan jag hjälpa dig att hitta rätt i hästbokdjungeln, så du investerar i de bästa böckerna. Glöm inte att de flesta böcker finns på biblioteket så du kan låna dem där, eller kolla med dina vänner så kanske ni kan låna böcker av varandra.

Har du också läst boken “Hästen: beteende, utfodring, fysiologi, anatomi”? Då får du gärna dela med dig av dina åsikter nedan i kommentarsfältet, skulle vara kul att få höra dem.

Är du nyfiken på någon speciell bok eller vill ha tips på någon bok som riktar in sig på något speciellt ämne, det kan vara vadsomhelst från dressyr och hoppning till islandshästar och horsemanship. Kommentera här nedan eller skriv ett privat meddelande till mig.

Bok Hästen: beteende, utfodring, fysiologi, anatomi

Skriven av: Bo Furugren, Ingrid Ternrud, Märta North och Margaretha Rundgren.

“Hästen har tjänat människan i tusentals år. Många av hästens tidigare användningsområden har försvunnit, men flera nya har uppstått. Mångfalden av användningsområden och antal hästraser har aldrig varit större i Sverige än i dag. Nya användare och hästägare tillkommer hela tiden, och behöver kunskap och förståelse för hästens beteende, utfodring, anatomi, fysiologi och avel. Boken är skriven som en fakta- och lärobok för hästintresserade i allmänhet och för de elever som läser kurser i hästkunskap i gymnasieskolan. Boken inleds med korta avsnitt om hästens användningsområden, historia, raser, signalement, färger och tecken. Det fortsatta innehållet omfattar hästens beteende, utfodring, fodermedel, näringsbehov och foderspjälkning, hästens exteriör, gångarter, rörelseapparat, cirkulation och andning, fortplantning, förebyggande vård, genetik och avel. Boken är rikt illustrerad med teckningar och fotografier.” (Text tagen från Adlibis och Bokus)

Pris på Adlibris: 389 kr

Pris på Bokus: 389 kr

Min recension

Den här boken är nästan som en bibel för hästälskare och innehåller det mesta man behöver lära sig om hästar. Den tar upp en mängder av grundläggande ämnen såsom hur hästen är uppbyggd, vad hästen har för behov och hur hästar beter sig. En av de stora fördelarna med boken är att det spelar ingen roll vad för sorts hästras du har eller vad du har för inriktning eller ens vilken nivå du ligger på dvs om du är hobbyryttare eller tävlingsryttare. Detta är en bok för alla. Även om boken är rätt tjock och tar upp många grundläggande ämnen så är den inte tungläst.

Boken hjälper dig att förstå vad för mat hästen behöver, hur deras matsmältningssystem ser ut, hur ofta de behöver mat och varför. Likaväl så får du en bra grund i hästpsykologi, varför hästar beter sig som de gör och varför men även hur hästar kommunicerar med varandra. Men man lämnar heller inte hästens historia och hur hästens utvekling och användningsområde har förändrats från då till nu.

Jag har haft äran att delta på flera föreläsningar för Bo Lundgren och det är verkligen en otroligt kunnig man, en riktig hästkarl så att säga. Och som den här mannen kan rita och teckna! Hästens färger och signalement är något av hans främsta kunskapsområden. Vi satt flera timmar på en föreläsning och tittade på ärftlighet på vad en hypotetisk avkomma skulle kunna få för färg beroende på med vilka hingstar man planerade att betäcka sitt sto med. Allt detta finns att läsa om i boken och det är den främsta fördelen med denna bok. Att du kan använda den som ett uppslagsverk och läsa om de saker du är intresserad av och hoppa äver de ämnena som du känner är mindre relevanta för dig.