Läsarbrev

Ponny med separationsångest

Fick ett brev som löd;

“Hej! Jag har en minishettis valack, 3år, som jag har “haft” sedan han var ca. ett halvår gammal. Jag ägde honom inte i början utan han stod inackorderad i mitt stall men efter att en oseriös köpare till honom drog sig ur så slutade det med att jag fick honom. Han var då ca. 2,5 år och var hingst, så jag kastrerade honom någon månad efter att jag fick honom. När han var hingst var han väldigt “kaxig”, han stegrade emot mig och gjorde allt för att slippa undan arbete. När han kastrerades slutade han, och jag har enda sen jag fick honom arbetat med horsemanship, vilket jag är väldigt intresserad av och tycker är bäst för att få kontakt med hästarna. Han har lyssnat  bra på det, och han har gjort stora framsteg. Men jag har ett litet problem, min lillasyster rider lite på honom ibland, och han vägrar att lämna mig. Jag vill att han ska kunna gå ensam, men nej, han går efter mig som en liten svans, och kommer jag förlångt bort så stannar han och går inte förens jag ställer mig brevid och börjar gå igen. I hagen går han iväg själv och är inte alls jätte bunden vid dom andra hästarna, men han trivs bra. Det är mig han är fäst vid, vilket är bra, men jag vill ändå att han ska kunna gå utan mig. Vi har fått ett starkt band och han litar på mig och gör det jag ber honom att göra trots att han inte gjort det innan, förutom att gå iväg själv. Jag tycker det är ett litet problem då jag vill kunna stå och kolla och säga åt min lillasyster vad hon ska göra, se hur han går och inte behöva gå precis framför/på sidan av honom. Vet inte om det är för att jag är ledare över honom som gör att han inte vill lämna mig? att han inte känner sig trygg? Han har absolut inga problem med att ha ryttare på sig.
Tacksam för svar :)”
Hej!
Vilken härlig story och att din lillasyster kan få rida på honom. Det jag skulle göra är att rida ut med din lillasyster, så du inte finns på marken och han kan ta stöd av en annan häst. Är du osäjer på din lillasysters kunskaper kan du ju alltid ha en lina som din shettis sitter fast i.
På ridbanan skulle jag behålla dig i mitten och be din lillasyster att rida runt dig, om än på en väldigt smal volt. Se till att det är din lillasyster som får berömma honom när han gör rätt, även om det bara är två steg fram. Risken finns att du annars hela tiden går in och blockerar din lillasyster. Låt henne få bygga ett band till din fina kille. Låt henne få hantera honom mycket från marken, rykta, mysa med honom så att han ser henne som något positivt och därmed kan släppa focus på dig. Varför inte visa din lillasyster lite ledarskapsövningar som hon kan göra med honom på marken?!
Lycka till!