Hästnyheter,  Mental träning,  Träningstips

Att hitta rätt tränare när man är rädd

Lite då och då dyker det upp att personer frågar om tips på Tränare på Facebook för att de har blivit rädda och osäkra. Oftast är det någon som tipsar om mig – vilket jag blir jätteglad för! Men allt som oftast så är det någon/några som skriver att -Det kan jag hjälpa dig med! Och länkar till deras hemsida.

Mitt tips är att verkligen kolla upp dessa personer!
1. Hur gamla är de? En tjej som knappt har fyllt 20, hur mycket erfarenhet och kunskap har hon för att hjälpa dig?
2. Har din “nya” tränare själv varit rädd eller undervisar hon bara som hon “tror” man ska göra? Personen i fråga har troligen aldrig varit med om att ha blivit rädd, så hon vet inte hur det känns – vilket gör att du likaväl kan vända dig till mer eller mindre vem som helst.
3. Driver personen i fråga ett företag och om svaret är ja – har han/hon ordentliga försäkringar, ifall, mot förmodan att något händer dig eller din häst?
4. Läs igenom din “nya” tränares hemsida för att se att inställning och pedagogik stämmer överens med vad som passar dig/vad du är ute efter.
5. När jag går in och läser en tränares blogg och jag ser ett inlägg som är mindre än en månad gammalt, om att hon har tagit ett kliv mot att starta eget. Dvs hon driver inte ens eget idag! Vad har hon då för kunskap eller erfarenhet? Hur mycket erfarenhet har hon ens om att undervisa? Ännu mer om rädsla och osäkerhet? Har hon inte ens eget företag så har hon definitivt inte någon försäkring eller annat typ av skydd!

Att jobba med rädd och osäkra ryttare – anser jag, måste göras på rätt sätt. Det ställer höga krav på ens pedagogiska kunskaper då det gäller att veta hur mycket man ska pusha och när. Att även kunna anpassa sig efter olika elever, eftersom två elever oftast inte vill bli pushade på samma sätt är också extremt viktigt!
Att ha kunskap om hur det är att vara rädd är ett måste, anser jag, då man annars inte kan sätta sig in i sina elevers problematik och därmed hjälpa dem på rätt sätt!

Att anlita en tränare för att man är rädd och osäker är inte som att anlita en tränare för att man behöver hjälp med sin hästs tex framåtbjudning. Jag har haft åtskilliga elever som har kommit till mig efter att ha råkat ut för “fel” sorts tränare. Det kan ha varit en kanon tränare men det har inte varit rätt tränare för dem, just där och då med det problemet de ha hade. I många av de fallen har de dessutom gjort mer skada än nytta eftersom de har fått ännu sämre självförtroende och självkänsla och därmed har de blivit ännu räddare, ofta då de har blivit pushade för hårt, för mycket alternativt för lite så att de inte har kommit över sin rädsla…. Att anlita “fel” tränare blir ofta en dyr historia på många sätt!

Jag säger inte att en 20 åring med lite erfarenhet kanske inte är rätt tränare för dig. Inte heller att en tränare som inte själv har varit rädd eller osäker kan hjälpa dig. Det jag säger är att kolla upp din tränare och ta dig en funderare på om han/hon verkligen är rätt för dig!

One Comment

  • Christina Albihn

    Åh, vad roligt att du är igång med din blogg!

    Kan du inte dela med dig då och då av dina kunskaper om hästars beteenden och instinkter.

    Tack snälla du!

    Christina