Läsarbrev

Min unghäst bara stannar

Fick ett brev som löd;

Hej!

Jag har ett varmblodssto på 5 år. Hon är nu riden i lite mer än 1 år.
Jag har själv ridit in henne och det har funkat bra.
Men vi har några problem som måste lösas.
När jag rider i ridhuset eller paddocken så kan hon rätt som det är bara stanna och vägra gå framåt.
Även från trav, stannar hon bara.
Driver jag på henne kan hon ibland backa eller ställa sig.
Hon är en väldigt bestämd dam som gärna vill bestämma i båda ridningen och hanteringen.
Men vilket går bättre för varje dag.
Jag undrar om du har något tips hur jag kan göra när hon stannar.
Gärna någon bra ridövning för unghästar också.

Hej!
Det kan vara en kombination av saker varför hon stannar. Jag skulle kolla upp henne med en equiterapeut om hon har ont någonstans. Har du samma sadel som när du red in henne? Har du kollat så att den sadeln fortfarande passar henne? En unghäst ändrar sig väldigt mycket från förvandlingen av att vara unghäst till att bli ridhäst! Kollat tänderna ifall hon har några hakar eller andra problem?
Om hon har blivit fullständigt genomgången så kanske hon associerar ridbanan med att det är tråkigt och därför stannar! Men jag vill inte ge dig några övningar än som du ska “tvinga” henne att göra om hon har ont för det är inte normalt att en häst stannar ofta eller reser sig, då är något fel! Så lyssna på din häst!
Lycka till!

2 Comments

 • jessica

  >Hej och tack för svar! Hästen är kollad av veterinär och tänderna är kollade och fixade! Sadeln är även inpassad och ligger bra på henne. Equiterapeut har även gått igenom henne. Det känns mer som att det är dumheter, då hon är VÄLDIGT bestämd även i hanteringen. Rider inte alls ofta i ridhus. Absolut så lyssnar jag på min häst mer än något annat! Skulle aldrig ''tvinga'' henne till något om hon betedde sig så för att hon hade ont. Jag tror bara att hon är väldigt envis och vill göra på sitt sätt 🙂

 • Isabell

  Hej!
  Ramla in på denna tråd och blev helt paff,
  Jag går igenom EXAKT likadant med min varmblods valack och är i sån förtvivlan!

  Om du ser detta Jessica hur gick det? Vad hände?