Hästnyheter

Spännande clinic på Flyinge med Kyra

kyraEfter att ha varit på några clinics och kurser tidigare för Kyra var jag ju bara tvungen att gå när Kyra skulle komma tillbaka till Flyinge. Den underbara Hästpedagogen Ann Lindberg följde med som ett delikat sällskap!

Clinicen bestod av ganska många ekipage som fick hjälp från LA/Msv nivå upp till Grand Prix. Fokuset låg hea tiden på sitsen och ryttaren, vilket glädjer mina ryttarcoach öron, men det är ju också därför jag älskar Kyra! Det är underbart att se Kyra rida och att hon vågar showa loss så mycket som hon gör! Det skapar ett väldigt avslappnat klimat där lärandet står som högst!

Det är lite faccinerande att sitta och lyssna på Kyra i 6 timmar, höra hur hon visar hur lätt man kan påverka med sin sits och då höra “de självutnämda experterna” bakom mig säga -Nej han (hästen) vågar inte slappna av där i passagen, oj vad han (hästen) tappade balansen i bytet, han (hästen) har inte tillräckligt med styrka för piaffen osv osv.
Jag undrar bara om vi var på samma clinic? Ifall de missade poängen kommer en kort enkel förklaring här!

Även om hästen saknar styrka eller erfarnhet så är ryttaren där för att bistå hästen. Ryttaren kan balansera upp hästen men ska inte bära runt hästen på ridbanan. Alla hästar och ryttare börjar någonstans och hur får vi styrka? Jo vi tränar upp den! Om en ryttare då låser ryggen, inte kan följa med, blir för hård i handen, inte rider med eftergift, klämmer med benen, rider med handbromsen osv kan ryttaren inte rida hästen i balans vilket påverkar hur hästen utför en uppgift. Så ryttaren måste lära sig att rida först i balans och med mjukhet så kan han/hon få sin häst att utnyttja sin fulla kapacitet! Så sluta focusera på hur hästen gick, se på ryttaren, se skillnaden! Så nästa gång hästen inte klarar av att utföra en övning till full belåtenhet, ta dig en funderare och se hur du kan förändra din ridning, din sits för att hjälpa din häst istället för att stjälpa honom!

Men jag är lite förvånad att se ryttare på den nivån med låsta svankade ryggar, hackande sporrar, gnatande skänklar, rappande med spön, dragande i tyglarna samt händer som parrerar och blockerar istället för att vara följsamma och mjuka. Trodde att jag skulle få se en bättre ridning faktiskt….