Mental träning,  Träningstips

Titta, se och lär!

Det är så väldigt lärorikt att se andra rida. Titta på hur de håller händer och skänklar. Hur de följer sin häst, hur de använder sätet och hur de kommunicerar, oavsett nivå eller gren.

Fastnade idag framför TV:n för att se först dressyren och sen hoppningen från Gothenburg Horseshow. Det är så kul och intressant att se duktiga ryttare rida, följa ryttarna och deras hästars utvekling. Även se dessa otroligt skickliga Paralympics ryttare rida Grand Prix dressyr. Ryttare som med olika handikapp rider på en nivå som är långt högre än vad de flesta av oss andra ryttare kommer att rida på.

För att inte glömma vilken otrolig stämning det måste vara att rida inne på en sådan stor arena och ha publiken applåderande fram en till sista halten!

Ett av mina främsta och troligen mest tjatade tips jag ger mina elever är att titta på när duktiga ryttare rider. Det måste inte vara elitryttare utan välj att titta på andra ryttare som du tycker är duktiga eller som tränar på övningar som du tycker är svåra. Iaktta och titta efter just det du känner att du behöver utvecklas och bli bättre på. Det kan vara hur ryttarna förbereder sig inför en galoppfattning, rida mot ett hinder, göra en skänkelvikning eller en avsaktning. När görs halvhalter? Hur många halvhalter görs, var någonstans? Ställer ryttaren hästen något, åt vilket håll och hur mycket? Förändras tempot? Ändrar ryttaren sin sits genom att räta upp sig, sitta till eller lätta i sadeln?

I min mening så är en skicklig ryttare en ryttare som kan kommunicera så osynligt som möjligt med sin häst. Man ser ryttaren få hästen att dansa fram utan några tydliga, överdrivna signaler. När ekipaget blir ett och det ser ut som ryttaren kommunicerar via tankekraft med sin häst – då är det rätt sagt, vackert!

Åk och titta på tävlingar, clinics och kursen. Så att du får se så många olika typer av ryttare och hästar som möjligt. Desto mer du lär dig, desto lättare kommer du också kunna se när något kommer att bli fel. Det kan vara att du ser att ryttaren inte får tillbaka hästen tillräckligt, att hästen inte tar halvhalten som hoppryttaren gör när den rider mot ett hinder och detta kommer göra att hästen hoppar av för tidigt alt för sent, vilket kommer resulterar i en rivning. Eller en dressyrhäst som du ser är jättespänd och att den fokuserar på något annat än sin ryttare och därför missar ett byte eller blir skrämd och ryggar undan.

De största lärdomarna hämtas inte alltid ur perfekt ridning utan från stunder där det blir en missuppfattning mellan ryttare och häst. Att se en häst bli skrämd eller rädd och sedan hur en ryttare hanterar detta, hur gör han eller hon för att få tillbaka hästens koncentration?

När man tittar på TV eller sitter på läktaren och tittar på andra som rider så är det jättelätt att man blir en kritisk expert. Men tänk på att det hela tiden finns massor att lära sig. Titta på alla typer av ryttare, för likaväl som det finnas hur mycket som helst att lära sig av att se en bra ryttare rida så finns det även mycket att lära sig av att se andra ryttare misslyckas och hur man kanske inte ska göra eller reagera.

Slutligen handlar det om att du ska ta med dig denna nya kunskap eller insikt upp i sadeln! Så att du kan prova dig fram när du gör liknande övningar och utvecklas. Eller om du hamnar i en jobbig situation, så handlar det om hur snabbt och lätt du kan lösa uppgiften samt få tillbaka din hästs fokus.

Slå på TV:n eller åk ut och titta på arrangemang i din närhet och sug i dig så mycket kunskap som möjligt!

Marc Peter Spahn – Elias 494 Gothenburg Horse Show 2020 © Digishots