Hästnyheter,  Mental träning,  Träningstips

Att hålla motivationen

Den här tiden på året så har man verkligen ingen motivation eller lust med nästan någonting. Det är lera, regnigt, mörkt, grått och ännu mer lerigt. Hästarna ser ut som de har varigt på lerbad vareviga dag och då spelar det ingen roll om hästarna har täcken eller inte. Dessutom blir allt jobb med och runt hästarna minst tre gångers så jobbigt.

Så vad gör man för att orka den jobbigaste och tråkigaste perioden på året?

Sänk dina krav

När saker blir för jobbiga eller när det blir för mycket i våra liv så orken tryter måste vi sänka våra krav. Om du fortsätter att ställa samma höga krav på dig själv, så kommer du börja må sämre när du inte klarar av att uppfylla alla dina mål, vilket blir en ond spiral.

Så tänk på att du måste ändra dina mål beroende på vad du går igenom och hur du mår. Oavsett om det beror på yttre omständigheter (tex vädret eller andra saker du inte kan påverka) eller inre omständigheter (hur du mår eller andra saker du kan förändra – även om det inte alltid är lätt).

Hitta det roliga!

När saker blir motiga och jobbiga måste vi gå tillbaka till basic. Hitta tillbaka till det roliga. Varför älskar du hästar, varför fortsätter du att rida? Vad tycker du är roligt att göra med din häst? Detta går delvis hand i hand med att sänka kraven. Men gör roliga saker med din häst, hitta på saker med dina vänner i stallet. Ni kanske kan ta en skrittur ute, ha en smörjdag när ni smörja sadlar och träns etc , löshoppning, tömkörning, fösök arrangera någon kurs eller varför inte gå ihop ett gäng och undervisa varandra? Vi har alla olika kunskapsområden och varför inte utnyttja det och hjälpa varandra?

Ta en paus

Om allt bara är för jobbigt och motivationen är helt = 0. Det är bara mörkt och regnigt och du har tex inte tillgång till något ridhus på kvällarna efter jobbet. Eller så kanske du inte har så många vänner eller inackorderingar där du har din häst. Då kan det bästa alternativet vara att bara ta en paus.

Runt Jul och nyår brukar de flesta, oavsett ålder ha rätt mycket att göra och det är alltid mörkt när man går upp och mörkt igen när man slutat skolan eller jobbet. Den här perioden har jag sen 20 år sedan alltid gett mig och mina hästar vintervila. Så december och januari får mina hästar vila och sedan har jag hellre hållit igång dem under sommaren. För även om mina hästar har gått på sommarbete så tycker jag det har varit en win/win situation genom att hålla igång dem hela sommaren trots att de går på bete och är ute dygnet runt. Hästarna blir mindre runda och sommaren är ändå full av träningar, kurser och tävlingar. En roliga tid på året!

Skaffa mer kunskap

Bland det mest motiverande man kan göra (enligt flera forskningar) är att gå på kurser, föreläsningar, läs böcker och se filmer. Så avsätt tid att läs de där intressanta hästböckerna du har velat läsa hur länge som helst. Leta efter kurser och föreläsningar i din närhet eller i din kommun och åk dit och titta och lyssna. Sug in så mycket kunskap du bara kan, du behöver inte vara med som ryttare utan kan anmäla dig som fotfolk/åskådare. Detta är dessutom perfekt att vara åhörare om det gäller en kurs för en instruktör du känner dig osäker på att rida för, eller att nivån är för hög på kursen eller det är en kurs i något eller i en inriktning du aldrig provat på.

Många tränare, framförallt internationella ryttare och instruktörer säljer dvd skivor, du kanske kan låna någon/några av dina vänner eller varför inte ge dig ut på internet. Internet är en guldgruva på korta och långa klipp på tusentals filmer inom alla inriktingar på alla nivåer. Imorgon ska jag tipsa om några av de bästa hästkunskaps websidorna jag tycker finns på nätet.

Vad gör du för att hitta eller hålla igång din motivation? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedan