Läsarbrev

Min häst gapar jättemycket!

Fick ett brev som löd;

hej igen
tycker mycket om din blogg:))
mitt problem gäller min häst.som vi har haft nu i 3 månader.Hon är en unghäst.(f.d travare)När jag ska tränsa henne gapar hon snällt,bara att styra in bettet.Hon gapar hela tiden,ut med tungan i mungipan…..Tuggar onormalt mycket på bettet.Upplever att hon tycker det är obehagligt på nåt sätt.I början testade jag ett 2-delat bett,sen ett 3- delat bett ,samma sak ingen förändring.Tänkte att hon kanske byter tänder just nu,försökt att titta i munnen,ser bra ut tycker jag.Hon luktar inte illa heller i munnen.
Hon äter bra,lämnar ingen mat.Bra hull har hon också.
Idag har jag ringt en häst veterinär för att få råd.Hon var mer inne på bett sidan.Att jag skulle kolla med hästens gamla skötare ifall hon körts med uppkäk(om det blivit nån skada då)Hon tyckte jag skulle testa med ett helt rakt bett.Eftersom hon tuggar o äter bra trodde hon ej på tandproblemet………
Jag har även testat olika nosgrimmor,utan resultat.
Tacksam för råd,vad tror du? (imorgon ska jag testa med ett rakt bett)
(ditt råd tidigare ang.att hon var sur när jag drog sadelgjorden tidigare funkar.-tack

Om jag var du skulle jag bara göra en sak och det är att ringa en riktig hästtandläkare (kolla upp på nätet finns en del skojare). Jag personligen skulle inte kunna förlåta mig själv om jag hade ridit min häst och den har problem eller ont, jag hade velat ha det svart på vitt innan jag hade fortsatt att hitta lösningar – eftersom problemen består! För hästens käke och tänder går in betydligt längre än vad vi kan se in….

Uppkäk kan absolut skada om de har använts på fel sätt. Hästar kan också få dåliga ovanor och leka med tungan, hänga den utanför munnen eller lägga den över bettet. Dessa problem är svåra att åtgärda. Ett rakt bett kan hjälpa för på en del hästar ligger det bättre i munnen dock är ett rakt bett (samtidigt som det är snällare) även skarpare, så tänkt bara på det!

Lycka till och hoppas det har löst sig!

2 Comments

  • Jasmine

    >Om jag får komma med ett tips (om man nu kollat tänder och allt och det bara gäller ovanan att lägga tungan över bettet eller ut i mungipan t.ex)så kan man knyta ett litet snöre i mitten på det raka bettet, så det blir en liten knut (inga långa trådar!)så kan hästen leka med den istället och fokusera på den. Funkar på en häst jag red innan i alla fall så man kan prova 🙂
    /Jasmine