Läsarbrev

Två hästproblem

Fick ett brev som löd;

Hejsan! Jag har nu fått problem med båda mina hästar, vill gärna ställa allt till rätta men jag vet inte hur. Den första hästen som jag har problem med är ett sto, hon är 6 år och vi har fött upp henne själv. Hon blir jättebråkig och sur när hon får stå. Fick efter mycket kämpande ordning på hästen och jag lämnade ut henne på foder. Foderägaren var icke seriös och när hon tröttnade lämnade hon hästen kvar och flyttade, hästen stod då i 2 månader och när hon kom tillbaka till mig var vi tillbaka på ruta ett igen + några nya problem…
För det första är hon jättejobbig att sadla, man får brottas med henne för att få på sadeln. Det tar väldigt lång tid.. Hon verkar väldigt spänd och orolig och när sadeln väl är på trampar hon på stället.. aldrig är alla fötterna i marken. För det andra är hon jobbig och svår att komma upp på, det backas, går framåt, åt sidan och överallt bara för att slippa ryttaren ( hon bits också). Det tar mig mellan 10-45 min att komma upp på henne.. För det tredje har hon nästan av vissa ryttare när dom rider henne ( sån tur är har det inte hänt mig än så länge, men nästan alla andra). hon bockar och slutar inte förns hon har vunnit. Jag var med första gången detta hände och det var med hennes fd foderägare. Det som hände då var att min häst blev väldigt stressad när vi hade ridit vilse i skogen ( jag var med på en annan häst) då vi inte kunde ta oss hem pg av ett berg där hästarna inte kunde ta sig fram. foderägaren var mkt stressad och när jag bestämde mig för att försöka hitta en väg tillbaka med hästen jag red fick min häst panik och började bockade tills ryttaren skrämt kastade sig av. Min häst är också väldigt negativ till arbete. Hon är ofta orolig och rädd men absolut inte tittig på föremål eller så.. utan hon är mer rädd vid olika tillfällen. Hur kan hon bli trygg/bättre?

Min andra häst är en liten ponny på 5 år. Hon är en körhäst som jag kört in själv, allt har verkligen gått jättebra med henne men för en vecka sen förändrades allt. När jag körde började hon skena och efter att försökt få stopp på henne föll jag ur, min ponny skenade iväg rakt genom staketet och ut på vägen och försvann. Hon hittades ca en timme senare en bit bort, oskadd, trodde jag. Jag tog henne till vagnen och hon fick gå runt med den efter sig ( den var inte fastspänd utan drogs av medhjälpare) och allt verkade bra.. Problemet är nu att efter det här är hon livrädd. I hagen verkar hon trygg men så fort jag tar ut henne eller in henne i stallet blir hon stressad. jag brukar gå ut och gå med henne men nu går inte det längre eftersom hon får panik och vill springa hem. Hon är verkligen skräckslagen och är svår att få kontakt med. Fast även om hon är svår att hålla i verkar hon trött.. förut var hon en glad och framåt ponny.
Tack på förhand! / orolig hästägare till två hästar som en gång var underbara.

Måste bara beklaga vad som har hänt med dina två hästar och om det inte redan har blivit bättre så hoppas jag att det snart ska bli det.
Vad som är väldigt tydligt med din stora häst är att hon saknar ett trygg ledare. Eftersom hon saknar det så måste hon ta över, för tar hon inte över så kommer hon bli uppäten (hästens instinkter). För att du ska bli en trygg ledare så skulle du läsa några tidigare svar jag har gett då jag har tagit upp i stort sett samma sak;
http://ryttarcoach.blogspot.com/search/label/L%C3%A4sarbrev
-Kan inte stå själv i stallet
-Omöjlig att hantera eller rida, dessutom spränger han staketet!
-Bockar och sticker…
-Min häst är jättesur att dra sadelgjorden!
-Är min häst en problemhäst?
m.m.

Även om en del av svaren kanske inte rör dina problem till 100% så tränas problemen likadant.

Får du bara henne att känna trygghet från marken så kommer alla dina problem lösa sig. Du måste förstå vad mycket dåliga bilder hon har fått av människor och du måste se till att skapa fler bra bilder än de dåliga… Så lägg all ridning åt sidan ett tag och umgås med henne och träna henne från marken, dock kan den träningen bestå av att stå själv i stallet, sadlas, tömköras etc.

Var bor du? Har du möjlighet skulle jag ringa Hästpedagogen Ann Lindberg för hjälp (Skåne) i annat fall sök på nätet och titta på filmer med Monty Roberts så ser du hur du tränar hästar med dessa typer av problem utan våld eller tvång!

Din ponny är ett liknande problem även om hon visar det genom att bli mer rädd. Något hände när ni var ute och körde och detta måste du hjälpa henne att komma igenom. Det gäller att du bara är lugn och trygg med henne och inte börjar skrika, rycka och slita i henne när hon stressar upp sig för då eldar du på hennes beteende och varför skulle hon då vilja kvar hos dig?
Om båda två får panik, vem ska då lösa situationen? Du måste hålla huvudet kallt i alla lägen!

Jag är ledsen att du får ett så tråkigt svar men den enda vägen till lösningen ligger hos dig och att du kan stå för tryggheten samt ledarskapet. Så läs här på bloggen så kommer du hitta massor med sätt att träna på och glöm inte, ha tålamod!
Sist men inte minst ett råd – titta inte någon av dina hästar i ögonen när de blir rädda eller stressar upp sig!

Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!