Läsarbrev

Hur ska jag få min travare att galoppera?

Fick ett brev som löd;

hej
vi har skaffat ett varmblod för 2 månader sen(hon är en unghäst 3½ år).hon blev ingen travare för hon saknar vinnarskalle, men ska bli en trevlig ridhäst.Ridningen funkar bra.Mycket miljöträning och att kunna trava i lugnare tempo,som funkar jättebra.Hon är ingen het häst så hon är gudomlig att rida.Nu har jag börjat testa att galoppera.men hon vill mest trava.Idag testade jag i skogen några gånger.En kompis skulle rida just före i backen o vara lite draghjälp.Jag hängde på bakom gjorde galoppfattning o sa:gaaaaalopp……..-men några galoppsteg blev det endast med framdelen.Jag testade 3-4 gånger.Har du nåt bra tips.(jag har läst att lonering ska va bra och att då använda rösten Gaaaalopp.
Tacksam för svar/jejje

Hej!
Jag har själv ägt fd travare och vet vilka underbara hästar de är, så skatta dig lycklig 😉
Det som är problemet med dessa underbara hästar är just galoppen och att balansera upp sig på volter, böjda spår och dylikt.
Det man måste förstå är hur travare tränas, de får INTE galopperas, någonsin och tränas enbart att gå rakt fram vilket då ger en mycket att arbeta med.
Du har inte bara en travare utan då dessutom en unghäst som precis är tagen från travbanan.

Men du jobbar på exakt rätt sätt! Fortsätt att ha draghjälp ute, longera henne ibland och träna in galoppen men rösten som du skriver och om du har möjlighet så börja löshoppa henne. Bara ett enkelt hinder i början men så att hon får springa på ordentligt på hela ridbanan (utan ryttare) och vid hoppning är det lättare att det blir några steg i galopp efter hindret när hon är tvungen att hoppa ett hinder. Dessutom tvingas hon att arbeta med ryggen vid löshoppning och det är ngt travare behöver då de ofta går med höga huvud (pga uppkäket) och sänkt rygg när de körs.

Det du måste ha är tålamod, det är inte omöjligt att det kan ta mellan 3-6 månader innan hon kan galoppera rakt fram på kommando. Detta därför att du måste övertyga henne att det är okej att hon galoppera, hon måste få veta att FÅR galoppera och att det inte är förbjudet…..

Så fortsätt precis som du gör, var tydlig och konsekvent samt ha tålamod. Sist men inte minst överös henne med beröm för minsta lilla framsteg eller galoppsteg, så att hon verkligen förstår att hon har gjort rätt! Du kan aldrig ge för lite beröm!

Lycka till och uppdatera mig gärna hur det går 😉

2 Comments

 • Jejje

  >Tack för ditt svar:)då vet jag att jag är på rätt väg.
  Var ut i skogen för några dagar sen.Hade en ridkompis med mig så vi skulle springa i uppförsbacke igen.Innan jag hann reagera hade hon fattat galopp(dock bara några steg) men det var en ren galpopp,som kändes jättebra.Jag berömde henne jättemycket.
  Tack för tipsen om hoppningen,det här kommer vi att fixa.Hon är en underbar häst/jejje

  (jag ska berätta hur arbetet går)

 • Albin Loán

  >Sist jag red var på ett fullblod som är 173 centimeters galopphäst.

  Vi började "sakta" och mitt X sa att detta är en lite ivrig galopphäst som gärna vill galoppera (daahh), så att jag fick hålla bestämt i tyglarna för annars börjar hästen springa.

  Dock var jag ny allergisk och råkade nysa så hästjävlen började galoppera givetvis och jag håller på att trilla av. Den springer och springer och jag tror jag skall dö och håller om halsen/manen på hästen samt i sadeln. Efterkanske en minut så slutar hästen galoppera och är helt svettig, jag också.

  Bakom mig efter ett tag kommer mitt x ridande och skrattandes. Hon hade kissat på sig för hon tyckte det såg så jävla roligt ut.. mmm. Fifan!

  Krams
  Albin Loán
  —–
  P.S. * Hoppas du diggar min musik * D.S.
  Albin Loán @ Spotify eller på Youtube