Läsarbrev

Min häst är jättesur när jag drar sadelgjorden!

Fick ett brev som löd;

Hej!
Unghästen vi har( f.d travare)gudomlig & klok på alla sätt.Jag pratar ofta med henne,använder rösten när hon gör rätt och så.Nu är det ett problem som dykt upp när jag ska sadla henne.Hon visar att hon blir sur,riktigt sur.Jag lägger sadeln försiktigt på henne,väntar……..kliar henne.Drar ett hål på sadelgjorden,väntar……pratar med henne.drar nåt hål igen på gjorden.Det får ta en tid eftersom hon upplever lite obehag av gjorden.Idag stampade hon med framhoven i marken,som för att markera (hot)jag fortsatte vara lugn,sa:neeeej och petade med fingret på hennes framben.
Jag vill ju inte brusa upp och förstärka hennes obehag,samtidigt som jag vill markera att det inte är ok att göra så.jag har fått för mig att hon lyssnar ändå på rösten rätt så bra.
Sen när jag går ut från stallet o ska sitta upp,drar jag gjorden en sista gång…….-då är hon aldrig sur. ????Så här har det varit 2- 3 veckor.Vad ska jag göra?/Jejje

Hej Jejje!
Hon är garanterat sur när man spänner sadelgjorden för att man har slängt på sadeln och dragit sadelgjorden på tok för snabbt när hon blev inriden. Tyvärr väldigt vanligt….. Jag skulle prova att sadla henne utomhus för att se hur hon reagerar för det är ganska vanligt att våra älskade hästar ser stallet som det negativa eftersom hon troligtvis alltid har blivit sadlad där. Dessutom skriver du ju att utomhus regarerar hon inte, vilket känns ännu mer som om det är stallet och hennes dåliga bilder därifrån som är skurken.
När du har provat ute och hon fortfarande inte reagerar så lägg bara på sadeln inomhus och spänn sadelgjorden enbart så att den sitter fast men inte så att den sitter åt under magen. Gå sedan ut och spänn sadelgjorden utomhus, gå lite och spänn sedan igen. Tålamod så försvinner detta med tiden, det gäller bara att ge henne nya positiva bilder!
Super att du pratar, kliar etc, ett jättebra tips är att klia och klappa henne under magen så att hon är förbered innan sadelgjorden kommer.

Lycka till!

One Comment