Läsarbrev

Hur bygger jag upp min hästs ryggmuskler?

Fick ett brev som löd;

Jag vill bygga muskler på min Nordsvenska valack, han har gått trav i yngre år, sedan stått flera år….. men han börjar komma igång nu lite grann, han är snart 15 år men pigg som en unghäst 🙂 Men jag undrar om du har tips på hur jag ska träna för att bygga muskler på honom, mycket rygg och bog muskler, baken är i rätt bra form.

Hej!

För det första är det viktigt att rida hästen lång och låg så att hästen verkligen söker sig framåt nedåt och sträcker ut hela överlinjen. Det är A och O! Därifrån kan du göra alla sorters övningar eller rida ut bara hästen bibehåller formen.
Tömkörning är jättebra på alla sätt och vis och borde ingå i alla hästars träning.
Rid över bommar och cavaletti, stärker ryggen jättemycket!
Även hoppning av studs hjälper ryggen.
Löshoppning borde också alla ha med i sin träning dessutom tycker de flesta hästar att det är superkul!
Rid ut och upp och ner för backar.
Har du möjlighet att rida vid stranden? Att rida i sand är ett riktigt styrketräningspass (visserligen för rumpan med) tänk bara på att inte ta det lugnt eftersom det lätt bildas mycket mjölksyra.

Har du kollat fodret? Ett bra foder hjälper till att bygga och underhålla hästens muskler. Finns bra tillskottsfoder som hjälper hästen att bygga upp muskler (även om det inte går att punktfodra 😉
Sist men inte minst har du kollat så sadeln är okej, så att den inte klämmer och hindrar din häst från att bygga ryggmuskler? Behöver absolut inte vara så men bra att kolla upp innan man börjar kräva för mycket av din häst.

Lycka till!

One Comment