Läsarbrev

Stegrar och går dit han vill…

Fick ett brev som löd;

hej!
tog hem en korsning (tinker, welsh cob) på foder för ca. 2månader sedan, och har fått massa små problem med honom. Han är 8år.

problem 1. Han stegrar sig så fort det är något. När han vill åt andra hållet än dit vi ska rida så slänger han sig åt andra håller och stegrar. Jag har haft uppe en tjej som skulle “rida till honom lite”, och han gjorde samma sak med henne, men hon slog till honom med ett spö mellan öronen och sen gjorde han det inte mer. Men jag har gjort samma sak och han fortsätter så fort han vill något annat än det han ska! Vet inte vad jag ska göra, blir lite obehagligt när han reser sig rätt upp och man känner att man tappar kontrollen över honom. Tror det kan vara ren tjurighet.

problem 2. Han totalt vägrar att gå in i stallet ibland, han ställer sig utanför och går inte en cm. brukar få in honom ett tag efter att jag fått stå o rycka lite i honom (inte särskilt snällt och bra kanske men finns inget annat sätt). Ibland tar han ett steg in i stallet, men går ut lika fort och sen håller han på så! Ägaren till honom är ganska “feg” och lät honom göra som han ville, så vet inte om han kanske bara blir sur på mig för att jag kräver något av honom?

problem 3. Han går dit han vill och är något i vägen så går han nästan över det. Så han är ganska jobbig att leda för han kan stanna o då får man inte fram honom, och sen kan bara dra iväg och då flyger man efter..

inte speciellt roligt att dom här “problem” har kommit upp då han är ur mysig och snäll i vanliga fall. Har fått tips om att jag alltid måste ligga steget före honom hela tiden och alltid “underhålla” honom (göra volter, halter osv) oftaa så han alltid har någonting att tänka på.

Tacksam för svar! 🙂

Hej!
Det första jag skulle säga till dig är att kolla upp din häst hos en bra equiterapeut för ingen häst beter sig så här som inte har ont!
Men som du skriver är ägaren lite feg så kan han vara av en personlighet som gör att han tar över och då kan bli ganska farlig speciellt om det får hålla på såhär.
Att spöa honom eller rycka/slita i honom kommer inte att fungera. Alt 1 är att han kan “bli förbannad” och säga ifrån ordentligt, betydligt värre än vad han redan har gjort. Alt 2 är att han bara tar emot just för denna stund men hittar andra/värre lösningar för att slippa arbetet. Jag är ledsen att behöva säga det men jag tror inte din mamma hade fått dig att göra något som du inte vill genom att hon hade klippt till dig, gett dig en örfil, slitit/dragit i dig eller knuffat dig?!

En annan sak som du måste fundera över är; Varför vill du ha denna häst på foder? Det kanske är bättre att hitta en häst som passar dig bättre som du inte måste rehabilitera? Det finns för många bra hästar där ute! Detta är en fundering du måste göra innan du kanske skadar dig rejält (talar av egen erfarenhet). För oavsett om han har ont eller inte har du en lång väg att vandra!
Vill du behålla honom till vilket pris som helst så skulle jag råda dig att gå in på http://www.hästpedagogen.se/se alternativt maila Ann för att hitta ngn som kan hjälpa dig i närheten av där du bor. För det andra; köp Monty Roberts bok “Från mina händer till dina” som är till stor hjälp!

Jag är ledsen att jag inte kan ge dig mer tips och råd så här men det är på tok för omfattande och du behöver någon som kan hjälpa dig “live”. Dock har du helt rätt tankesätt med att du måste vara steget för och sysselsätta honom!
Lycka till!