Hästnyheter

Tålamod är en dygd – pyttsan inte när det kommer till fölning!

561301_10151984145940608_2032334922_nVarje dag består av att kolla Astrida typ 17 ggr per dag för att se tecken på när den stundande fölningen ska ta sin början… Men tyvärr så händer det inte så mycket! Andey och Vinda ska inte föla förrän i mitten av juni men Astridas bebbe borde ha varit ute vid det här laget!

De tre tydligaste tecknen som jag tittar efter för att se när det är dags är:

  1. Bröst/Juver- Är juvrerna mjölkfyllda? Spända? Hur tidigt stoet sätter mjölk kan bero väldigt mycket på individen. Några av mina ston sätter igång ordentligt 24 h innan medan några andra ston sätter ordentligt med mjölk någon/några veckor innan. Håller även utkik efter vaxproppar som ska komma ca 24 h innan beräknad fölning – men samma ska här, det är inte alla ston som får vaxproppar.
  2. Precis på rumpan, på vardera sidan om svansroten eller rättare sagt ngn centimeter ovanför så “släpper” stoets bäckenband dvs de ligament som ligger där, precis innan hon ska föla, man kan säga att bäckenet ändrar plats och då blir det alldeles slappt där. Det är bara att ta ett finger och peta på rumpan så ser man hur rumpan “dallrar”. I vanliga fall är huden/musklerna fasta och dallrar inte när man petar/trycker där.
  3. Precis innan fölning så börjar stoets slida att svullna och blir riktigt rosa.

Sedan kan självklart hästens beteende förändra sig, dvs att stoet slutar äta innan fölning, att hon blir orolig och vankar rundor eller att hon lägger sig ner, ställer sig upp om vartannat.

Astridas juver är inte speciellt stora och spända, bara lite lätt. Hon har visserligen börjat släppa i bäckenbandet men inte helt. Slidan är heller inte speciellt svullen. Hon äter fortfarande, är inte speciellt orolig men går numera med svansen lite lyft hela tiden.

Men jag tycker att fölisen kan titta ut nu för idag är det 350 dagar sedan hon blev betäckt sista gången!!! Kläm ut fölisen nu – mitt tålamod är slut! 🙂