Läsarbrev

Trampas vid sadling

Fick ett brev som löd;

Hej!

Jag undrar om du har något tips för att vänja av min häst med att försöka trampas vid sadlingen. för några år sedan började vi få problem med vår ena häst, han blev allt svårare att fånga i hagenoch började tillslut att sparka efter oss och uppträda riktigt hotfullt. Detta var under sommaren såtill en början trodde vi att han ville bestämma, att han trivdes så bra med att gå på bete och heltenkelt inte ville att vi skulle störa och tvinga honom att jobba lite. Men ungefär i samma veva börjadevi få problem vid sadlingen med att ha lyfte på frambenet och försökte trampa på oss, från att sadelnskulle läggas på till att jorden var ordentligt spänd. Efter det och med ridnig och annan hantering vardet inga som helst problem. Vi misstänkte ändå att han hade ont i ryggen, så var också fallet och vihade en kiropraktor som hjälpte oss och han blev bra igen. Så småningom slutade beteendet i hagenmen än idag försöker han trampa på oss när vi sadlar. Jag förstår att det sitter som en vana och att han kopplar ihop det med smärtan men detta var flera år sedan nu, och han har inte ont. Hur ska jag få honom att sluta försöka trampa på mig?
Vi har provat massor, det hjälper inte att distrahera honom med vare sig klappar, något att tuggapå eller kliande, vi har försökt att ha honom i grimskaft istället för uppbunden och på så sätt backa honom ett par steg som “bestraffning” när han sätter igång, vilket har hjälpt litegran, men det är inte alltid man är två som kan hjälpas åt. Allt det här gör ju att själva sadlingsproceduren inte blir en lugn och stilla situation som visar honom att det är ofarligt, istället blir det jättejobbigt för både honom och mig.
Jag skulle vara så väldigt tacksam om du hade något tips!

Hej!
Superbra, stor eloge till er att ni kollade upp honom, vad det var som var fel, man ska alltid lyssna på sina häst! En fråga dock, kollade ni sadeln när ni utredde honom och har ni kollat att sadeln fortfarande passar?
Nu förutsätter jag att sadeln fortfarande passar, men har hästen haft ont tidigare så är det ofta så att den är rädd för att det ska göra ont fastän problemet är borta.
Gör så här; En person håller din häst medan en har hand om sadeln. I början kanske jag hade valt att jobba hästen på ridbanan eller dylikt då den förknippar stallgången med sadling. Den som håller i hästen ska hela tiden vara lugn, ingen av er får titta hästen i ögonen och oavsett om hästen försöker gå iväg så ska denna person som håller hästen bara stå kvar och försöka hålla kvar hästen (dock utan ryck och slit). Personen med sadeln kan i början gå fram med ett schabrak och låta det röra hästen. Står hästen lungt och avslappnat kvar går denna person därifrån (räknar långtsamt till 3 och gör om samma procedur igen. Skulle hästen gå iväg, går man bara efter med schabraket, när hästen har stannat och du nuddat den med schabraket går du återigen därifrån (räknar långsamt till 3) och gör om samma sak igen.

När du kan lägga schabraket på schabraket, lägg på en täckesgjord. Reagerar hästen stannar du där och jobbar så här tills hästen inte bryr sig längre, Reagerar inte hästen så spänn täckesgjorden och låt den som leder hästen gå ett varv för att komma tillbaka till samma plats igen. Sedan jobbar ni på samma sätt med sadeln och sadelgjorden, små microsteg hela tiden.
Beröm får hästen genom att du går ifrån den och släpper “trycket” genom att räkna långsamt till 3. Hästen förstår alltså att det gör rätt och kommer välja att göra det rätta (i ditt fall att stå stilla utan att trampas) när du tar bort det det jobbiga när den gör rätt.
Allteftersom din häst tränas och den förstår, håller du på en längre stund innan du går ifrån den. Så småningom kan du även flytta in i stallgången ev får du nog backa några steg där eftersom den förknippar mycket av sadlingen därifrån.
Har svarat på en annat läsarbrev tidigare om en häst som blev arg när man spände sadelgjorden, där har du liknande träning, så läs den med!
Ha tålamod och lycka till!