Läsarbrev

Ska jag sälja min häst?

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag behöver ett råd! Vet varken ut eller in och grubblar snart ihjäl mig….
Jag har hållit på med andras hästar i cirka 20 år och har haft förmånen att dela mitt intresse med min dotter som nu är 16 år. Efter flera år som medryttare, halvfodervärdar etc så tog vi ett halvblod på foder sommaren 2009. Vi fäste oss snabbt vid denna härliga individ och i mars 2010 blev hon äntligen vår! Vi delar ridningen ganska rättvist, men min dotter har nu utvecklats så mycket i dressyren att hon vill börja tävla på lite högre nivå än vad vår häst klarar av. Hon har inte de fysiska förutsättningarna till detta, men gör allt hon kan för att vara till lags. Nu till problemet: Hästen är tekniskt min=jag betalar allt. Vi delar på ridning och jobb. Hästen är min drömhäst och passar mig på alla vis, utom just hennes kapacitet i dressyren, vilket jag nog kan förlika mig med eftersom jag älskar henne och trots allt inte har tävlingsambitioner. MEN min dotter måste byta häst för att fortsätta utvecklas. Nu rider hon inte gärna vår egen häst i dressyren utan tar varje tillfälle i akt att hjälpa till med andras hästar, vilket inte ger den kontinuitet och den utveckling hon behöver. Jag har inte råd att ha två hästar. Ska jag sälja min/vår häst för min dotters utveckling??
Undrar en rådvill mamma

Hej!
Förstår verkligen att det känns jobbigt och det är jättesvårt att tala om för dig hur du ska göra, för det är ju bara du som vet hur du känner….
Men trots att jag absolut inte vill eller kan tala om för dig hur du ska göra så ska jag försöka ge dig några förslag.
Hur viktigt är det för dig att utvecklas och komma vidare? Eller är du nöjd som det är med din häst?
Förstår självfallet att du inte har råd med två hästar men ett alternativ är att ni hittar ett bra stall eller tränare i närheten där din dotter kan få rida gratis. Är man bara duktig brukar man få tävla och kunna kvitta jobbet man lägger ner mot lektioner. Vill man utvecklas och komma vidare när man själv inte har enorma summor pengar på banken är det här den vägen man går, dessutom är det ofantligt lärorikt. Speciellt aktuellt är det med Angelica Augustsson som vann Världscupen i Göteborg Horse Show i helgen. Hon började på samma sätt!
På detta sätt skulle din dotter kunna komma vidare och få rida bra hästar utan att det kostar dig en krona och du kunde behålla din älsklingshäst. Personen i fråga kanske tom erbjuder stallplatser så ni kan ha er häst på samma ställe?
Jag började också på detta sätt, red andras hästar och hade dem som mina egna, tränade och tävlade. När jag hade visat framfötterna efter några år, började jag tom få betalt för det jag gjorde 🙂

Skulle du känna att nja jag vill nog utvecklas lite mer då kanske det är lämpligt att sälja er häst och söka efter en som har mer kapacitet. Men vad du än väljer, så låt det mogna inom dig och förhasta dig inte. Prova att ta ett beslut mentalt och smaka på den karamellen i några dagar, hur känns det, känns det okej, kan du förlika dig med tanken eller inte?

En ytterligare sak man ska beakta är att din dotter är 16 år, vad händer om ni köper en ny häst och din dotter har hittat mer spännande saker i livet än hästar om ett år? I första hand måste det ju vara en häst som passar dig, för även om din dotter kommer fortsätta med hästar är hon ju i en “riskålder”.

Lycka till, det kommer lösa sig det är jag säker på!

2 Comments

  • Anonymous

    >Hej igen! Jag har tagit till mig av ditt råd och provat mentalt hur det skulle kännas i olika situationer.Det har resluterat i att jag och min dotter just idag har hittat ett fantastiskt bra hem åt vår ögonsten och dessutom köpt en ny häst som står och väntar på oss! Jag vill tacka dig för dina kloka ord som hjälpt mig mycket! hälsningar Susnne

  • Camilla Prager

    >Gud så härligt att höra! Stor kram till er båda och ett varmt lycka till!