Läsarbrev

Min häst bara sticker!

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag har en föredetta travare. Han har gått på travet i ca tio år. Och jag har haft han i fyra år. Han är nu 19 år gammal och pigg som en unghäst!
Men vårat promblem är att han är väligt pigg och stressad i skogen, och jag kan inte få han i galopp. Antingen så börjar han stortrava eller så sticker han i galopp och det går väldigt väldigt fort då. Han är mycket värre i sällskap med andra hästar. “tävlingsinstikten” sätter verkligen i.
I Paddocken är han hur lugn som helst, lite svårare att fatta galopp i höger. Nå tips på de ? Och hur kan jag få han att bli lugnare i skogen och kunna galoppera samlat som han kan i paddocken.

Tacksam för svar !! 🙂
MVH Louise

Hej! Jag skulle vilja svara dig på samma sätt som en tidigare fråga ang att träna galoppen på travare men har gjort om svaret lite så det ska passa dig/er!

Jag har själv ägt fd travare och vet vilka underbara hästar de är, så skatta dig lycklig 😉
Det som är problemet med dessa underbara hästar är just galoppen och att balansera upp sig på volter, böjda spår och dylikt. Det man måste förstå är hur travare tränas, de får INTE galopperas, någonsin och tränas enbart att gå rakt fram vilket då ger en mycket att arbeta med. Dessutom har din travare gått på banan i 10 år vilket gör att han måste ha en otrolig tävlingsinstinkt för att kunna ha hållt i så många år och denna instinkt som har växt sig stark i så många år kan ta lång tid att dämpa!

Longera ibland och träna in galoppen men rösten som du skriver och om du har möjlighet så börja löshoppa henne. Bara ett enkelt hinder i början men så att han får springa på ordentligt på hela ridbanan (utan ryttare) och vid hoppning är det lättare att det blir några steg i galopp efter hindret när han är tvungen att hoppa ett hinder. Dessutom tvingas hon att arbeta med ryggen vid löshoppning och det är ngt travare behöver då de ofta går med höga huvud (pga uppkäket) och sänkt rygg när de körs. Dessutom gör det inget om han brallar iväg på ridbanan 🙂 Fixar han detta utan problem kan du sätta upp lite svårare kombinationer, höja lite eller ha studs beroende på hur erfaren du är av att löshoppa hästar.

Det du måste ha är tålamod, det är inte omöjligt att det kan ta några månader innan han kan galoppera lugnt i skogen. I början skulle jag inte galoppera honom alls ute utan däremot träna mycket dressyr i skritt och trav ute i skogen. Grunden för att du ska kunna rida en samlad galopp är träning (dvs dressyr), träning och återigen träning!
Det är också oerhört viktigt att du är avslappnad och lugn i din sits när du är ute och rider. Det är så lätt att vi börjar dra och slita i våra hästar när de sticker och både travare och galoppörer tränas genom att ju mer vi “drar” i munnen på dem desto fortare ska de springa (de hittar sin balans så), när man vill att de ska sakta av så släpper man tygeln/tömmen. Så träna mycket på förhållningar dvs att ta och ge så du inte blir hängande/dragande i tygeln. För ur den synvinkeln gör din häst som du vill fastän du vill något annat…….

Så fortsätt precis som du gör, var tydlig och konsekvent samt ha tålamod. Sist men inte minst överös honom med beröm för minsta lilla framsteg eller lugnt galoppsteg, så att han verkligen förstår att han har gjort rätt! Du kan aldrig ge för lite beröm!

Lycka till!