Vårt dagliga liv

Sjuka hästar men proverna visar inget

I lördags upptäckte jag att vår älskade lilla fölis inte mådde så bra, hon bara låg och gnäggade men gick inte upp om jag inte tvingade henne och Elfur var jättehängig. Vi tog in alla hästarna och tempade dem och Skella (fölisen) hade 40,1 graders feber, Elfur hade 39,7 och ville inte äta utan stod bara och hängde. Ringde till veterinären men hon var inte hemma och hade dessutom en nyopererad man så hon var inte så sugen på att komma ut. Frågade vad hon tyckte om jag skulle ringa ngn annan och det var hon tveksam till, var det likadant på söndag då tyckte hon att vi skulle ringa.

När vi gick ut för att nattfodra tempade vi Skella och då hade febern stigit till 41,1 och då kände vi båda att nej nu ringer vi jourveterinären akut! Hon kom och såg ju hur risig vår bebis var, hon och Elfur fick metacam och vi bestämde oss för att ta blodprover och näsprover. När veterinären var här hade febern gått upp till 41,4……
Igår var det lite bättre men hon var fortfarande jätterisig, hon hade 39,7 på morgonen men på kvällen var det uppe i 40,1 igen. Imorse var det åter igen nere strax under 40 men det beror nog på Metacam som hon får vid nattfodringen. Idag tog Kristian tempen på henne kl 17 och då hade hon 40,3. Vad ska vi göra????

Veterinären ringde ikväll för hon hade pratat med labbet men det visade ingenting trots att det provar mot alla luftburna virussjukdomar, dock inte kvarka. Men ingen av hästarna hostar eller är snuviga, de har heller ingen svullnad vid ganaschen som de har vid kvarka. Vad fasiken kan det vara? Båda veterinärerna är övertygade om att det är ett virus! Vi ska dock testa mot kvarka ändå.

Skönt är iallafall att ingen annan av hästarna är risiga utan de är pigga och glada men vi tempar också alla 8 hästarna flera ggr varje dag….. Idag måndag är Elfur feberfri men har ändå fått stå inne, vill att hon ska vara feberfri ngn dag innan vi släpper ut henne. Skella har fått stå inne med sin mamma sedan i lördags, hon är så hängig så hon bryr sig inte men mamma Kvika tycker att det börjar bli väldigt tråkigt inne nu!

Håll tummarna för att de hittar ngt men att det inte ska vara ngt allvarligt!

2 Comments

  • Malin Ekström

    >Usch vad jobbigt, hoppas att proverna kan ge en vik om vad som härjar i kroppen på stackarna =(
    Jag håller alla tummar och tår för er och hoppas att dom kryar på sig!