Läsarbrev

Min häst rusar i hoppning!

Fick ett brev som löd;

Hej
min ponny rusar mot hinder. Oavsett om jag kommer i trav eller galopp, eller bara skrittar förbi, kan han ta tag i hindret och bara kasta sig över. jag försöker därför “hoppa” så ofta som möjligt, när det var barmark hade jag bommar och små hinder på 30 cm uppe ofta för han skulle vänja sig vid hoppningen och inte bli så överladdad. Jag försöker lägga in hoppningen i små övningar, så han hela tiden får nytt att tänka på. Ändå kan han ibland bara ge sig iväg. Jag har vid ett tillfälle provat att höja för att se om han bromsar upp, jag kom till 125, sen ville jag inte höja mer. Bromsar inte en D-ponny upp sig på det så kommr han inte bromsa alls, resonerar jag. Vid löshoppning verkar han osäker på var han ska hoppa av, som om han aldrig tränat på det (med ryttare springr han tills hindret kommer ivägen och hoppar sen, utan ryttare är han lite osäkrare överlag och närmar sig hindret lite försiktigare.)

Jag har haft honom i 3 år, tränat för instruktör de två första, tills de sa att de inte visste vad mer de kunde göra. senaste året har jag tränat själv hemma med tips från vet. och sett större framsteg än tidigare…
Munnen är kollad hos leg. tandläkare, ryggen har en kiropraktor gått igenom och resten av hästen är kollad av veterinär. Det “enda” han hoppar lugnt nu är räcke med studs framför och bakom, följt av galoppbom. Då kan han inte sticka iväg efter, men jag vill ju kunna hoppa banor så småningom. Vad kan jag göra?

För det första vill jag be om ursäkt för att det har tagit så lång tid innan du har fått ett svar! För det andra vill jag även påpeka att jag blev väldigt upprörd på att de tränare du har ridit för sa att de inte visste vad de mer kunde göra! Alla övningar funkar inte för alla hästar utan då får man leta efter andra övningar som kan fungera bättre och funkar inte de får man leta efter ytterligare! Men jag lovar dig att det går att lösa, så ge inte upp! Däremot kan de kräva mycket tid och tålamod!

Nu är det jättesvårt med ett sådant här problem eftersom jag inte fått se live hur din ponny beter sig men underbart att du har kollat upp honom så noggrant med veterinär och kiropraktor etc. Du skriver inget om sadeln och har du inte gjort det innan skulle jag kolla den så att den inte klämmer, det är tyvärr extremt vanligt att vi rider i sadlar som klämmer och då har dessa snälla pållar oftast ett enda val och de är att springa ifrån smärtan. Vill också påpeka att sadeln kan se ut som och kännas som den ligger bra när hästen står till men kan bete sig helt annorlunda när hästen börjar röra på sig eller när ryttaren sätter sig i sadeln. Ett budget knep är att klippa ett lakan som ett schabrak och lägga under sadeln (rid då utan schabrak eller vojlock), rid sedan som vanligt så ser du efter ridningen hur sadeln har legat. Stövet visar också var sadeln ligger till och trycker men man kan även se om sadeln inte alls ligger till på vissa ställen.

En annan sak som jag undrar är om han är lugn och sansad vid vanlig ridning på ridbana eller ute och sticker han endast vid hoppning? Hur är det med fodret, vad ger du honom? Ibland kan för mycket kraftfoder göra en del hästar alldeles för heta.

Genom att han är lugnare vid löshoppning så tycker jag det verkar som (utan att ha sett honom) om problemet sitter antingen i sadeln eller vid ridningen. Ryttaren får man heller inte glömma för det är väldigt vanligt att vi skapar hästens temperament, sådan häst sådan ryttare är ett vanligt talesätt som finns och det ligger väldigt mycket sanning i det. Har du någon tuff duktig kompis som rider på ett annat sätt än vad du gör, som kanske skulle kunna prova att hoppa honom? Dels för att se hur han reagerar med en annan ryttare på ryggen som rider på ett annat sätt än vad du gör men även för att det är extremt lärorikt att se från marken!

Ridmässigt skulle jag pausa med hoppningen för att bygga upp mer muskler och mer styrka så du får mer dressyrträning i honom. Ju mer dressyr du gör desto mer betalar det sig vid hoppningen senare! Träna mycket på ökningar och minskningar tex så att du hela tiden har kontrollen och kan öka eller ta tillbaka honom med små medel. När allt detta sitter skulle jag börja med bommar på marken, att rida över och fortsätta att träna på att kunna göra förhållningar, att du hela tiden kan kontrollera honom i ett lugnt tempo! En bra övning senare är att träna galoppsteg mellan bommar tex. Under denna tid letar du efter en bra hopptränare! Var bor du någonstans, så kan jag kanske rekommendera en bra tränare vid hoppning? Annars är du alltid välkommen ner hit till Skåne, om du har vägarna förbi! Hoppas verkligen det ska lösa sig för er och lycka till! Ge inte upp!