Vårt dagliga liv

Rapport från första dagen

Första dagen är nu avklarad och jag här helt slutkörd, sitter nästan och somnar men vill ju veta om Willy äntligen åker ut eller inte….

Dagen började med teori, vi var 15 deltagare där det var 9 (eller var det 10) som hade med sig egen häst. Vi pratade om hur kursen kommer vara upplagd, hur arbetets gång skulle se ut, hur vi går vidare samt vad vi tittar på när det gäller exteriören på hästarna för att se deras förutsättningar.
Därefter arbetade Magnús med alla hästarna i ca 30 min inkl avbrott för lunch.
Det var väldigt varierade nivå på hästarna vilket var jättekul, det var några riktiga skogsmullar, några väldigt självständiga pållar som inte riktigt ville släppa till riktigt, några stela plankor samt några riktigt fina exemplar.
Först tittade vi på respektive häst exteriör för att säga vad vi tyckte, vad hästen har för förutsättningar för arbete etc. Därefter longerade Magnús dem i en rundcorall iförda en kapson med lina, då kunde vi lätt se vad varje häst hade lätt respektive svårt för. Därefter släpptes hästen fri och Magnús gjorde en snabb join up för att klargöra ledarskapet men hästarnas karaktär kom väldigt tydligt fram då.

Arbetet fortsatte med att Magnús tog tillbaka hästen i lina för att jobba med den väldigt nära och se hur hästen kunde böja sig, trampa under sig samt det viktigaste; hur balanserad hästen var. Han arbetade så med hästarna för att sedan longera dem några varv och då kunde man se förbättringarna i både balans, steg, ryggverksamhet och hur rumpan började komma in under hästarna. På vissa av hästarna som var mogna för det satte han i två tömmar i kapsonen så att det blev som om han nästan tömkörde dem men med en väldigt lös kontakt (eftersom hästen ska balansera upp sig själv samt att vi vill ha lätta hästar som är lätta i handen). Den yttre tömmen lät han gå ner bakom rumpan så att han kunde kontrollera bakdelen på hästen och få hästen att dra in rumpan och på det sättet få en bättre balans, bättre ryggverksamhet, bättre undertramp etc.

Det var några hästar där som var bedömda där i första klass med typ 8,1 8,2 och 8,3. Alla tyckte dessa var så fina, men jag såg verkligen inte vad det var som var så himla snyggt? Dessa hästar var väldigt taniga och smala, (i min mening) dåligt musklade samt hade sjukt fula sluttande kors! Jaja det är väl tur att jag inte är någon avelsdomare….

3 Comments

 • Emily

  >Är lite avundsjuk på dig faktiskt. Hoppas du får en jätte givande helg och att du lär dig massor! 🙂

 • Annette Å

  >Hej Camilla!
  Roligt att läsa om kursen. Min man ville ge mig den i födelsedagspresent, nu ångrar jag mig att jag inte tackade ja. Har du häst med dig? Ser fram emot att läsa mer om helgens kurs.

  Hälsn
  Annette Å