Vårt dagliga liv

Andra dagen avklarad!

Rätt trötta men laddade började då dag 2! Vi började med en liten genomgång om vad vi skulle göra idag samt gå igenom alla de 8 (fy farao för att hålla reda och framför allt hålla isär allihopa!) olika momenten för att jobba hästen från marken i enbart träns á la Skúlason-metoden.

Dagen började med att alla arbetade två åt gången med sina egna hästar i rundcorall där de fick känna på sina egna hästar och arbeta med lång lina. I lång lina arbetade vi mycket med framförallt balans men även med ställning, böjning och att arbeta med bakdelen så att hela hästen tiden tänker framåt.

Kan bara säga så här, OJOJOJ vilken förändring på ALLA hästarna från igår! De var mycket mer välbalanserade, avslappnade, arbetsvilliga än vad de var igår, dessutom vilka gångarter de flesta hästar fick till idag när pusselbitarna började falla på plats…..

När man hade arbetat sina hästar i rundcorallen gick man ut därifrån och började då jobba hästen för hand enbart med träns, tygel och spö. Här kunde vi då leka fram (eller försöka iallafall) ställning, böjning, vändningar, skänkelvikning, öppna, sluta m.m. Detta medan två nya gick in och började arbeta sina hästar i varsin rundcorall.
Dessutom var det extra kul idag för vi fick hjälpa varandra! Jag hade ju tyvärr ingen häst med mig då alla ridplatser (eller vad man ska kalla dem) var fulla, men genom att vi fick hjälpa varandra fick vi tre som inte hade häst med oss också vara delaktiga och hjälpa till.

På eftermiddagen blev det återigen träning, denna gång i grupper om tre stycken då vi fortsatte jobba hästarna för hand i öppna, slutor, skänkelvikningar etc. Fy farao vad kul det har varit idag och vilka framsteg alla har gjort, vissa har ju självklart gjort större än andra men alla har gått stora kliv framåt! Jag säger bara stackars mina hästar, vilken träning de ska sättas i efter denna helg….

En annan sak jag bara måste ta upp efter att ha haft mycket funderingar kring detta både igår och idag är det här med ryttarens storlek och vikt kontra hästens storlek och kroppstyp. Ni som känner mig vet att jag inte är någon spinkig tjej utan är en kraftig kvinna i mina bästa år. Jag har efter mycket funderande länge och tagit beslutet att min 4-åring är för liten och för ädel för mig. Även om jag håller på och ska gå ner i vikt och komma i form igen så är jag ingen fotomodell och kommer aldrig till att bli heller, det är bara att acceptera läget, jag kommer alltid att vara “kraftigt byggd”, sån är jag helt enkelt.
På kursen så var det en tjej som var jättelång (ca 1,85) och ganska kraftig, inte tjock överhuvudtaget men rätt grov ändå. Hennes häst var ett litet ädelt sto. En kille var ganska lång och rätt kraftig han hade visserligen en lite kraftigare häst men den var relativt liten, det fanns flera exempel på detta bland kursdeltagarna. Frågan är, överdriver jag egentligen med min storlek och underskattar jag min 4årings storlek och modell?
Jag pratade lite snabbt med Anna om detta, ifall jag överdriver och hon sa att de ofta fick frågan “kan jag verkligen rida den här hästen” och ja det kan du sa hon! Hon påpekade att en erfaren ryttare på 120 kg inte påverkar sin häst speciellt nämnvärt jämfört med en nybörjare på 50 kg som inte har någon balans. Självklart ska inte en 120 kg ryttare rida en smal, ädel unghäst som inte har hittat sin egen balans, det gör inte ens de stora isländska gubbarna. Det var rätt skönt att höra, för jag har ett antal kilo kvar till 120!