Läsarbrev

Känseldöd i munnen

Fick ett brev som löd;

Hej igen Camilla!
Har ett problem som jag länge klurat på men egentligen inte hittat något svar på.
Mitt halvblodssto verkar ofta vara helt känseldöd i munnen när man rider, bryr sig inte nämnvärt hur mycket man än tar i! Hon tar upp med huvudet och bara går i sin värld, ser ut som en korsning varmblod/älg i dessa lägen. 🙂
Har sett att förra ägaren verkligen har dragit och slitit henne i munnen, därför försöker jag vara så lätt på handen som möjligt (utan att förlora stödet) för att hon inte ska tycka att det är obehagligt.
Just nu rids hon på tre-delat, ibland fasta ringar ibland rörliga. Har även testat pelham men det sket hon fullständigt i.
Tänderna är fina och kan inte hitta något annat mer än att hon bara inte bryr sig.
Kom gärna med så mycket idéer du bara kan så jag kanske kan hitta något som fungerar! Annat bett, annan ridmetod, annan träning?
Tack på förhand,

Hej!
Tänderna ser fina ut säger du men har en hästtandläkare kollat dem? För de tänder som vi kan se med blotta ögat påverkar inte hästen nämnvärt (ridmässigt) och det är inte där bettet ligger.
Så undersök henne först! Jag skulle behålla det tredelade bettet alternativt välja ett tvådelat. Ta hjälp av en duktig dressyrtränare för det är jättesvårt att säga vad du ska göra eftersom jag inte ser när du rider. Jag tycker du gör rätt i att vara lätt på handen utan att förlora kontakten så fortsätt hela tiden med det! Här på bloggen kan se flera jättebra ridövningar som du kan utnyttja men jag skulle vilja säga så här; släpp fokuset på hennes huvud och koncentrera dig på rygg och rumpa, att hennes kraft, styrka och framåtbjudning kommer bakifrån så kommer formen komma som ett brev på posten! Rid mycket tempoväxlingar, ändra gångart och gärna klättring!
Lycka till!