Läsarbrev

Sticker, bockar och tvärnitar….

Fick ett brev som löd;

Hej!
Jag hjälper till och rider en bekants häst några dagar i veckan, när det behövs. Mitt problem är att den här hästen är att hon är okänslig i munnen och känner knappt när man tar i henne. Ägaren till hästen tar hjälp av allt starkare bett. Nu har hon i och för sig hittat ett bett som fungerar okej. Men med detta problem kommer andra problem, hästen försöker ständigt ta kontroll över situationen och när man rider henne och hittar hela tiden på nya dumheter. det verkar som hon på något sätt låser sig i munnen och sen bestämmer sig för att hit ska jag och så rusar hon dit. Ett tag bockade hon så fort man började trava och även om man så minsta använde skänkelt. När vi till slut satt stopp för detta kom nästa problem Som var att som jag nämnde innan “låsa” sig i munnen och rusa mot paddockens staket och sedan tvärnita. Hon brukar även skena iväg när jag rider ut och det kan ta upp till 10 minuter att få stopp på henne. Det känns som att problemen aldrig slutar. Just nu har hon börjat göra så mycket dumt att jag inte vågar rida henne och har börjat köra markarbete med henne istället. Jag är jätte frustrerad över detta och mina nära säger till mig att jag borde sluta rida henne, att det kommer sluta illa. men det vill jag inte. Samtidigt vet jag att det bara är en tidsfråga innan någon blir skadad.
Har du något tips på hur man skulle kunna rädda situationen? Berätta vad du tycker att jag ska göra och hur jag ska gå till väga.
Hade varit jättetacksam för svar!

Hej!
En häst med okänslig mun har oftast en extremt känslig mun men skyddar sig genom att bita fast och verka okänslig. Att bara sätta på skarpare och skarpare bett gör att man bara gräver en grop åt sig själv… Med denna häst finns bara en sak att göra och det är att undersöka den! Den behöver undersökas av både en bra veterinär, hästtandläkare, sadelutprovare samt equiterapeut!
Hon har garanterat väldigt ont och försöker visa/få er att förstå det och när ni behandlar henne som om hon bara är dum så måste hon försöka hitta ett annat sätt och visa er!
Så sök hjälp omedelbart för hennes skull! Lyssna på henne så kommer det lösa sig!
Lycka till!