Läsarbrev

Min häst har svårt att bygga muskler!

Fick ett mail som löd;

“Hej! Jag rider en islänning som sedan i somras arbetats allt mer. Problemet är att hans ryggrad har blivit väldigt framträdande, det borde vara tvärt om då han jobbas i fin form. Vi funderar på om han behöver högre proteinhalt? Han är jättepigg och glad så kraftfodret verkar fungera bra. Han går i hage dygnet runt med täcke då han är lite klippt. Han äter hö med lägre proteinhalt då han haft problem med protein innan. Tacksam för svar/funderingar!”

Det är ju jättesvårt att svara på detta utan att ha sett din häst eller hur han rids etc men jag ska försöka ge ett så övergripande svar som möjligt!

Min första koll hade varit, jobbar han verkligen i korrekt form eller knäpper han av och det ser bara ut som han går i fin form? Om du lättar i handen och ger efter på tygeln, vad gör han då? Söker han sig framåt nedåt för att hitta dig igen? Om du ändå upplever att han går i fin form och kan länga sig så skulle jag börja rida honom mycket barbacka. När du rider hästen barbacka kan du direkt känna om hästen arbetar med ryggen eller stänger av den. Så allmänt råd, alla ska börja rida barbacka lite oftare!

Sadeln kan också vara ett problem då den kanske trycker på musklerna längs med ryggraden och då vill inte musklerna arbeta riktigt utan de blir underutvecklade. Så tips kolla även sadeln. Ett jättebra knep för att kolla hur din sadel ligger på hästen är att ta ett vitt lakan, klipp ut som ett stort schabrak och lägg det mellan sadeln och hästens rygg (använd alltså ingen vojlock eller schabrak), rid sedan ett helt ridpass. Efteråt kan du se på lakanet var sadeln trycker eller kanske till och med var sadeln inte ligger till alls! Detta skulle alla göra en gång i halvåret då hästar hela tiden musklar sig och ändras. Samma sadel passar tyvärr nästan aldrig hela tiden.

Fodret är också precis som du skriver en stor, viktig bit. Vissa hästar (precis som människor) har jättelätt för att bygga muskler medan andra har jättesvårt. En del behöver bara titta på en godisbit så sväller de upp medans andra kan äta precis hur mycket som helst utan att gå upp ett gram!
När det gäller MJ (energi) och SMRP (protein) så försöker man eftersträva en balans. För mycket energi ger en piggare och smalare häst och för mycket protein ger en lat och tjock häst. Med en balans mellan dessa får du en häst som är bra i hullet och lagom i temperamentet. Har man en häst som har svårt att bygga muskler så har Dodson & Horrell ett kanonfoder som heter Build Up som är som anabola för hästar (men utan giftiga otillåtna tillsatser) och har fungerat dunderbra på alla som jag har hört provat det (förlåt kändes som lite smygreklam).

Men sådana helfoder (där du får ett korrekt avvägd balans på MJ, SMRP, mineraler, vitaminer etc) kostar också. Ca pris 240 kr för 20 kg. Har man råd är det ett enkelt och bra sätt att prova, tänk på att när det gäller alla foderförändringar eller byten så måsta man vara beredd på att det kan ta minst 2-3 veckor innan man ser en förändring!!! Så det funkar inte, oavsett foder att prova några dagar och sedan strunta i det!
I annat fall är det bara att sätta sig och räkna en foderstat och ta analyser av hö´t och eventuellt kraftfoder.

Är du osäker på hur du räkna ut en foderstat är det bara att säga till!

Du bor inte i Skåne? Vi har nämligen en hästmassör och framgångsrik dressyrryttare som ska komma och föreläsa om hur hästen bygger ryggmuskler samt styrketräning till häst nu under våren 2010.

Hoppas du har fått ngn hjälp och lycka till!

One Comment

  • vipprinsessa@hotmail.com

    >Hej och tack för svaret. Jo, han går i rätt form och jag kan rida upp den eller ned den med mjukt stöd, i slutet av passet med bara liten tygelkontakt men mycket bakbensaktivitet. Har börjat få igång bakdelen mer nu då han blir lite lång i tölten, han är bara 6 år gammal.

    Han har en analyserad foderstat. Han är en kort, kraftig häst som lätt lägger på sig på sommaren, så jag funderar på proteinet i alla fall… Nu är han inte tjock, men lagom pigg och glad. Tyvärr bor jag långt i från Skåne 🙁