Läsarbrev

Min häst blir galen på betet!

Fick ett brev som löd;

Jag vore tacksam för din syn på mitt problem! Jag har en valack som är 15 år som jag ägt i två månader. Han har skött sig exemplariskt sedan jag köpte honom och han är en klippa i all ridning och hantering. Jag vet att han varit låg i rang hos tidigare ägare, samt varit sällskapshäst i en flock unghingstar där han uppfostrat dem på ett bra sätt. Sedan han flyttade till mig har han delat hage med tre andra valackar och andra valackar och ston i hagarna bredvid. Nu har vi släppt alla hästarna i stallet på bete. Valackar för sig och ston i hagen bredvid.Nu till problemet: Sedan betessläppet har min häst betett sig konstigt. I hagen är han precis som vanligt, helt lugn och snäll. Han går att fånga utan problem och verkar glad när jag kommer. När jag tar ut honom ur hagen börjar han skrika som en tok! Han går knappt att rida. Han skriker så att han lättar från marken och är spänd som en fjäder. Han skriker hela uteritten och trampar på stället. Han har aldrig betett sig så här. Jag har kunnat rida ut utan sällskap och han har inte visat att han är beroende av någon särskild hagkompis. Hästarna i hagen svarar honom ibland, men lika ofta ignorerar de honom helt när han skriker. Jag försökte att rida på ridbanan som är i anslutning till hagarna och i ridhus, men han koncentrerar sig inte alls om han går på långa tyglar. När man jobbar honom i ridhuset kan han koncentrera sig skapligt. Vad är det för beteende som jag inte förstår som gör att han plötsligt har förändrats och kan jag göra något åt det? Tack på förhand! Hälsningar Susanne

Hej!
Din häst har garanterat fått någon/några bästa vänner på betet och den/dess klarar han sig helt enkelt inte utan. När hästarna går ihop dygnet runt blir det en helt annan flocktillhörighet än när de enbart går ihop på dagarna och står inne på nätterna även om detta beteende kan visa sig då med.
Lösningen på detta problem är att du ska vara en tydlig konsekvent ledare, du får inte bli rädd eller stressa upp dig/bli nervös när han håller på. Du ska vara lugn och stabil i alla lägen och när han gör något så ignorerar du bara hans dåliga beteende.
Nr 2 är att hålla honom sysslolös! Med en häst som har fastnat i det beteendet kan du INTE tex skritta fram och ge långa tyglar och bara sitta och åka häst. Direkt när du lämnar hagen måste du jobba med honom, du måste hålla igång hans hjärna hela tiden! Backa honom, flytta honom åt sidan, lägg en volt allt vad som krävs för att han ska koncentrera sig på dig och vara här och nu. Samma sak gäller vid ridningen, det kan inte vara en lugn stund utan du måste rida varje steg, varje sekund och hitta på något nytt hela tiden. Så kräv hans 100% uppmärksamhet och är du konsekvent, så kommer du märka resultat redan på första ridpasset.
Dock hade jag gjort som du redan har gjort, i början bara varit på ridbanan för att sedan successivt utöka hur långt bort jag kan rida allt eftersom han koncentrerar sig på dig.

Lycka till!

5 Comments