Läsarbrev

Jag kan inte rida ensam!

Fick ett brev som löd;

Hej!
När jag rider ut ensam på min ponny går det oftast bra i början, men ungefär i mitten av ridturen börjar han bråka, han vänder och drar hemåt eller så går han rätt in i skogen. Han är också hård i munnen vilket han varit sen jag köpte honom. Både jag och han blir stressade av det och jag är rädd att någon ska komma till skada! Med andra hästar och när jag leder honom funkar det för det mesta jättebra. Tacksam för svar!Hej!
Din häst har en stark flockmentalitet och känner sig inte trygg när den inte har sina kompisar runt omkring sig. När du rider ut ensam så är det dömt att misslyckas redan från början eftersom hästen inte känner sig trygg med dig.
För att du ska få det här och vända till något positivt så rid bara ut korta sträckor i början men inte så långt så det blir bråk! Sedan vänder du och rider hem igen! Hästen får en positiv syn på ridturen, du känner dig trygg och säker! Succesivt ökar du sedan längden du rider ut…
Ett tips – sitt inte och åk häst utan se till att rid hela tiden! Sysselsätt din häst med olika uppgifter (tempoväxlingar, ändra gångart, skänkelvikning etc bara din fantasi sätter gränserna) så att din häst koncentrerar sig på dig och är med dig här och nu istället för att tänka/koncentrerar sig på kompisarna där hemma!

Du skriver inte om han alltid är hård i munnen eller bara när du rider ut? Är han det bara när du rider ut och han sticker hemåt så är det för att han tar bettet. Är han det vid all ridning beror det oftast på att ryttaren har en hård hand men jag skulle för säkerhets skull be en hästtandläkare kolla honom i munnen samt kolla det bett du har om det passar honom. Är han ok i munnen är det bara att hitta en bra dressyrtränare 🙂

Lycka till!