Läsarbrev

Svårt att lyda – hård i munnen

Fick ett brev som löd;

Hej 🙂 jag tänkte ställa en fråga om hästar som har svårt att lyda. Det är så att jag rider lite från och till nu pga att hästen jag brukar rida är alldeles för “hård i munnen”! Hon skenar ofta i väg och de kan bli ungefär 4-5 gånger per ridtur när man rider ut och då tar det flera km innan man får stopp på henne. Men grejen är den att tjejen som äger hästen säger att man ska dra allt vad man kan och lägga sig bakåt men trotts detta så stannar inte hästen föräns flera km. Jag känner att jag inte vill slita och dra utan är mer van att “ta lätta” men det fungerar inte på den här hästen. Det här dilemmat har gjort att jag har dragit mig undan och inte ridit så mycket de senaste månaderna vilket jag tycker är synd! Men jag vet inte riktigt hur jag ska göra?

Tack på för hand!

Hej!
Frågan är om hon verkligen skenar eller om hon sticker. Skenar hon gör hon det pga av att hon blir rädd och sticker hon gör hon troligen det för att hon har ont. Om det hade varit din häst skulle jag sagt kolla genast igenom hela hästen med en kiropraktor eller equiterapeut alt åk iväg till veterinären. Jag skulle även kolla hennes sadel för sticker hon så många gånger per ridtur verkar det vara som om hon har ont av något tex sadeln som klämmer!
Om vi nu låtsas att allt detta var åtgärdat skulle jag ha ridit henne på en inhängnad ridbana och tränat mycket dressyr ett tag innan jag hade börjat rida ut. Så att jag hade (dels känt mig trygg) kunnat rida i alla gångarter och tempon och hela tiden känt att hon lyssnar på mig.
Sedan hade jag successivt börjat rida ut men i början bara skrittat ut i korta stunder så att hon inte får någon riktig chans att sticka.
En del människor slänger på skarpa bett och gramantyglar och visst och hästen blir stark ute så kan det väl finnas någon poäng i det hela men de flesta tränar inte på problemet utan hittar bara denna tillfälliga lösning….
Om ägaren nu inte är intresserad av att hjälpa sin häst skulle jag se mig om efter en nya häst att rida, finns många fina därute och människor som behöver hjälp!

Att lägga sig bakåt och dra är en allmän missuppfattning, ju mer du drar desto mer stöd får hästen i bettet och med din styrka = att han kan springa ännu fortare! Jag menar en häst på 550 kg och en ryttare på 75 kg, vem tror du vinner? Du har tyvärr ALDRIG en chans att vinna den dragkampen! Så det gäller att tänka lite David och Goliat! Det bästa och mest effektiva är att ta och ge, ta och ge men om hästen har stuckit ordentligt hjälper oftast inte det. Då är lösningen att ta i en tygel med all kraft och få hästen att gå in på en volt då det tvingas att sakta ner.
En annan sak som oftast är väldigt effektiv (dock väldigt svår att komma på när man sitter i den situationen) är att mana på hästen av satan. Ungefär vill du springa? Då satan ska du få springa! Det brukar bara krävas några hundra meter sedan har man på ett enkelt sätt fått hästen ur det tillståndet!

Lycka till!

One Comment

  • Anonymous

    >Okej tack så mycket för ditt svar! ja jag har slutat rida hästen nu och ägaren menar att jag är för feg som inte drar allt vad jag kan och lägger mig raklång på hästens rygg. den här hästen sticker jämt vid öppna fält och när hon väl har börjat så fortsätter hon att så fort hon får chansen att sticka. hon menar att så gör alla hästar och det är bara jag som är feg och inte drar allt jag kan bakåt. Hon menar att om jag inte klarar av den här hästen kommer jag definitivt inte klara av någon annan. Men jag har själv ridit andra hästar och blivit chockad av hur bara de lyssnar. Men den här ägarens hästar är alla lika dana så hon kanske låter dom göra lite som dom vill. men jag är glad över ditt svar och ska ta med dina råd i framtiden:D