Läsarbrev

Min häst går bakom hand!

Fick ett brev som löd;

Hej, Tack för en super bra blogg!! Det du skriver har verkligen suddat ut mina frågetecken ang, olika grejer inom hästar.
Men det jag undrar är, min häst får bakom hand och han vill verkligen inte jobba. jag gör verkligen allt möjligt för att han inte ska kröka aldelles för mycket på nacken men gör det iallafall. Jag har även försökt att sänka handen och driva på när han gör så då travar han bara iväg och tar upp huvudet. Har du något tips på hur jag kan göra? för jag vill verkligen inte att han ska få ont utav det.
/Emilia

Hej! Tack för ditt beröm 🙂
Det finns lite olika typer av tips när det gäller en häst som går bakom hand. Oftast går de i ett för lågt grundtempo så att driva på och öka tempot ska du definitivt göra. Han tar upp huvudet då eftersom han förlorar sin balans och “trygghet”.

Rid mycket tempoväxlingar samt igångsättningar och avsaktningar för det gäller att din häst sätter igång bakdelen dvs motorn, då kommer formen komma som ett brev på posten.
Ha ett bättre grundtempo när du rider så att både du och din häst tänker framåt! Skulle han ända “knäppa av” och gå bakom hand så kan du höja handen något men annars skulle jag försöka rida honom lång och låg så att han verkligen sträcker ut överlinjen och följer din hand.
Ditt mål är att han ska följa din hand oavsett om du vill ha honom låg eller i hög form, ta hjälp av volter, serpentiner så att du får honom att riktigt forma och böja sig också.
I början kommer det nog kännas jobbigt för du tar honom ur hans (och kanske din) “comfort zone” och ut i det okända där han inte är lika stark men det gäller att ha mycket tålamod, vara tydlig och konsekvent.
Ett annat bra tips är att rida mycket över bommar och cavaletti för då måste din häst tänka framåt samt använda rumpan + ryggen och har då svårt att knäppa av.
Vad du än gör så rid inte med några hjälptyglar som inspänningstyglar eller graman, oftast är de den stora boven som “lär” hästarna att gå bakom hand.

Var noga med din sits och hand så att du hela tiden är i balans samt har en stadig jämn kontakt i tygeln och som jag alltid säger beröm mycket när han gör rätt!

Ha tålamod och lycka till!