Träningstips

Lastträning – att börja stänga….

Hur går man vidare i lastträningen? När det börjar bli dags att börja stänga dörrarna?

Hästar som är svårlastade har ofta klaustrofobi och det är tyvärr väldigt vanligt att hästar vi möter har råkat ut för allt möjligt såsom linor, piskor, sopkvastar eller människor som bär in dem i tramsporten. Tänk själv om du hade varit rädd för trånga, instängda uttrymmen och då hade någon tagit och burit in dig där och stängt alla dörrar! Din rädsla hade ju inte blivit mindre…. Hästar som slänger sig ut så fort de är inne i släpet (eller så fort man stänger) har ofta blivit hållda med linor som har bränt dem, fått sopkvastar i rumpan etc = det vill säga att de nästan alltid har blivit väldigt bakskygga och så fort någon rör sig bakom dem, kastar de sig ut ur släpet efter som hästar är mottrycksdjur.

IMG_0893Hur ska detta då tränas bort så vi kan visa hästen att det inte är farligt när en lucka stängs bakom den? Jo hästen måste få se vad som händer! Hästar som får uppleva vad som händer har betydligt lättare att acceptera samma saker bakom sig!

Släpet ska vara tömt på all inredning och det ska finnas halm, spån eller dylikt på golvet. På bilderna har jag en unghäst som är van vid lastträning och då vi skulle åka iväg med några andra hästar, hade jag själv ingen möjlighet att tömma mitt släp på inredning vid detta tillfälle, men jag kan enkelt svänga mellanväggarna så att vi kan gå in genom fronturlastningen.

Om du har fronturlastning så går du in genom fronten så att ni står bak och fram. Om du inte har fronturlastning, så går du in i släpet och ber din häst att vända sig inne i släpet (lugnt och sansat där du inte står i vägen). Skulle du ha en för stor häst (som inte får tillräckligt med plats att vända sig) så är mitt tips att hyr/låna någons hästsläp som har fronturlastning.

IMG_0894När ni nu står inne i släpet och tittar ut, låt en medhjälpare komma fram till baklemmen och lugnt och sansat lyfter den några centimeter från marken. Medhjälparen lägger ner baklemmen på marken och går sedan undan.

Du och din häst vandrar sedan ut ur släpet, går en kort bit bort, gör en halvcirkel och kommer tillbaka och så gör ni om allt igen. Precis som du ger hästen en eftergift när du rider, så ska hästen få en typ av eftergift inne i släpet genom att kunna vila och slappna av. Även om hästen får gå ifrån släpet så ska det vara lite “jobbigt” för honom att gå bort och snurra tillbaka, så att hästen börjar se släpet som belöningen! Släpet är stället där han kan få andas ut!

Succesivt höjer ni baklemmen mer och mer. Som jag har sagt tidigare så om hästen reagerar och bli spänd eller IMG_0924rädd så stannar ni kvar på den nivån dvs på den höjd som ni har luckan på. Fortsätt där tills hästen är avslappnad och fortsätt så succesivt tills ni kan stänga hela baklemmen.

När ni har kommit så långt så ni kan stänga baklemmen ökar ni succesivt på tiden. I början räcker det med att räkna till tre för att sedan öppna och gå ut med hästen men var noga med att hela tiden läsa er häst så du kan utläsa när din häst spänner sig och när han/hon slappnar av!

Gör lastningen till något kul och få din häst att vilja vara i släppet eftersom där får han ta det lugnt! Lycka till!

IMG_0895

 

One Comment

  • Elin

    Hej, jag skulle vilja ha hjälp och beskrivning hur jag ska använda skänkeln och händer osv när man ska får hästen att gå i form och vid skänkelvikning? Har aldrig fått grepp om det.
    Tack så mycket!