Vårt dagliga liv

Kolik…

Det har inte varit några roliga dagar nu i slutet av veckan! I torsdags kväll gick vi ut för att kvällsfodra hästarna relativt tidigt eftersom vi båda var så trötta. Medan vi är ute i stallet och ger hästarna mat bara kollapsar Birk ihop i sin box och där blir han liggande. Han fortsatte dock små pilla i maten och jag passade på att ta tempen på honom liggande – 37,8 grader visade den, inte mycket feber men förhöjt då Birk brukar ligga mellan 36,8-37,0. Magen var ganska tyst men han rullade sig inte. Helt plötsligt la han sig helt på sidan och all gnista bara försvann från hans ögon, blicken var helt dimmig och man såg hur han slappnade av mer och mer som om han skulle somna in… Shit du var det bara att få upp honom! Så vi fick skrika, putta och knuffa, till slut reste han sig upp men nu skulle Birk bara lägga sig ner för att rulla. Vi fick tag på veterinären och vi gick med Birk i över en timme innan veterinären äntligen kom. Då hade han försökt rulla sig säkert 20 gånger och 6-8 gånger hade han lagt sig ner utan att vi kunde hindra honom även om vi fick upp honom ganska fort. När veterinären skulle undersöka honom hade han så ont så han slog och sparkade med alla fyra hela tiden. Vi lyckades ge honom smärtstillande och kramplösande, gå med honom igen och sedan blev det till att sondera honom. När man sonderar en häst går man in med en slang i ena näsborren och ner i magen på hästen. Där pumpar man in ljummet vatten blandat med paraffinolja. Efter det mådde han lite bättre och veterinären åkte. Vi skulle då gå med honom 1 gång i timmen á 15 minuter i 4 timmar. Stackars gulliga Kristian tog detta då jag har månadsavslut på jobbet och massor att göra… Herregud vad hade man gjort utan sin underbara man?

I morse var Birk sämre igen, han bara rullade och rullade till och med så illa så han rullade fast mot boxväggen och efter det hade han så ont så han bara stod och slog och sparkade igen. Kristian ringde veterinären och jag rusade hem från jobbet med gråten i halsen. Älskade Birk! När jag kom hem var veterinären redan här och Birk hade fått kramplösande och B-vitamin. Han fick även stå i sin box med dropp – helt blixtstilla stod han! Veterinären ville se hur han betedde sig om han blev utsläppt i hagen så vi släppte ut Birken. Det första han gjorde var att gå och kolla där maten hade legat så han fick lite mer mat då han verkade hungrig och han åt med ganska god aptit så då åkte veterinären. Sedan låg han mest ner hela tiden. Tyri undrade vad som var fel så han bara stod och puffade, bet och nafsade på Birk så Birk blev jättearg! Då reste han sig upp skrämde iväg Tyri och la sig ner igen. Sedan utspelade sig detta flera ggr, Tyri kom fram och ville ha upp honom, Birk blev arg och jagade bort honom och la sig ner. Men det var ju smart av Tyri, han fick ju Birk att röra på sig!

I efm när vi skulle dra ut kanylen som har fått sitta kvar i halsen på Birk (om hans skulle få komplikationer igen) så var han allmänt bråkig och ville bara äta – vilket var ett bra tecken, känns som han börjar må lite bättre! När vi kvällsfodrade stod Birken upp och verkade inte ha legat ner sen i efm då de kom in för han hade ingen halm på kroppen eller i man/svans.

Känns lite jobbigt att åka iväg på kurs hela helgen men som Kristian sa – Vad ska du göra här hemma? Det är ju sant, jag kan ju inte göra något mer än vad han kan… Så håll tummarna för att Birk blir frisk nu!

One Comment