Läsarbrev

Häst som blir seg efter tölt

Fick ett brev som löd;

“Hej. Rider en islandshäst på 7 år. Skulle behöva lite råd och tips hur jag kan få igång honom i lite bättre form än vad han är i dagsläget. När vi är ute på en tur så är han pigg och framåt i början, sen vid lämpligt ställe så brukar vi tölta lite och det är då problemet kommer, efter en tölt på ca 100 m så bara “dör” han, precis som om all energi bara rinner ur honom. Sen är han döseg resten av rundan. Klarar inte ens att få honom i galopp, försöker få igång tölten igen men det går några steg sen faller han ur och blir “framtung”. Har funderat på att kanske bara rida honom korta rundor på ca 30 min och på planväg och alternera tölt och skritt. Har ju tyvärr ingen ridbana att vara på. Men tror du att det skulle kunna vara bra att göra så eller har du några andra tips eller ideer.? Mvh Paula”

Hej!

Frågan är om det inte är så att han precis som du skriver, att all hans energi rinner ur honom? Om du väljer en annan gångart (trav eller galopp), “dör” han då också efter ca 100 meter? Om det är bara tölten så är det troligen så att han inte har styrkan att riktigt bära sig i tölten, även om 100 meter känns kort så kan mjölksyran ha gjort sig påmind. Är han lika seg efter 100 meters tölt när du rider med andra?

Om jag var du skulle jag först och främst se över hans foderstat, kanske får han i sig  mer smältbart råprotein än energi vilket gör att han lätt blir lite rund och lat. 🙂 Så kolla över hans mat, att han får i sig ordentligt med energi samt inte för att glömma mineraler och vitaminer. Sedan hade jag börjat bygga upp din hästs muskler i bakkärran. Har du möjlighet så försök att klättra mycket, arbeta mycket med tempoväxlingar, igångsättningar och avsaktningar, skänkelvikningar samt öppna och sluta. Detta så att din häst aktiverar bakkärran och succesivt får över mer och mer vikt bak. För att träna detta behöver du ingen ridbana, det är bara att tuta och köra i skogen! 🙂

Lycka till!