Läsarbrev

Såld som läromästare men går ej att rida ut på?

Fick ett brev som löd;

“Hej! Det gäller en kornings valack som är född -02. Utbildad LA i dressyr och 120 cm i hoppning. Han är en arbetsvillig häst som älskar att träna och vill alltid vara ryttaren till lags. Jag köpte honom utav uppfödarn 2009 och har nu sålt honom som en läromästare. Gick igenom besiktningen utan anmärkning. På ridbanan hemma eller på tävling så är han super duktig och sköter sig men vid uteritter är han inte snäll mot den nya ägaren. På uteritterna så vill han inte gå samma vägar som ryttaren vill, rids han i grupp så vill han inte gå ifrån dom. Det han gör är att stegra (vilket han gör högt och är väldigt stadig på) och i stegringen så vänder han på en femöring. Ett annat sätt är att han gör luftsprång typ kaprioll och då tappar man all balans som ryttare. Han är väldigt lyhörd på ryttarens hjälper och rids på ett snällt tre delat bett. Han har under min tid träffat en kirupraktor som har tyckt att han har kännts jämn i kroppen heller inga problem med tänder. Han tränas regelbundet i både hoppning och dressyr. Är lätthanterlig på marken så som lasta, skötsel, vattenspiltan, leda till och från olika ställen. Han tyr sig till människan men just vid uteritter som bårde vara roliga för både ryttare och häst så är dom besvärliga. Det känns väldigt jobbigt för mig att jag har sålt honom som en läromästare men går inte att rida ut på. Hur och vad kan man göra för att få bort beteendet? Jag vet att han är en smart och lättlärd häst, lite utav ponny huvud. Hans mamma är Welsh Cob ponny och pappan okänd. Tacksam för hjälp!!! MVH”

Hej!

Detta är tyvärr ett allt för vanligt problem. Många ggr när människor köper en häst så tror de att de köper en robot och inte en levande varelse. Jag vet att jag låter jättehård nu men hästar skapar inte problem, det gör vi människor. Hästar är en spegelbild till oss människor och talesättet sådan ryttare, sådan häst stämmer ofta väldigt väl in.

Du skriver det inte med hade du problem att rida ut på honom när du hade honom? Isåfall hade mitt första råd varit att åk och hälsa på hos den nya ägaren, spendera en weekend med dem. Rid ut din häst, se hur han reagerar och tipsa den nya ägaren vad du gör som hon kanske inte gör.

Mitt andra råd är att den nya ägaren bör ta hjälp av en coach eller en bra tränare som kan hjälpa henne att vara trygg ledare så att hästen känner sig trygg med henne vid uteritter. Chansen är stor att den nya ägaren har ett helt annat beteende på ridbanan eller vid tävlingar för där “vet” hon att din häst uppför sig, men blir osäker och rädd vid uteritter och då har din häst ingen trygg ledare att lita på. Jag vet det är en ond cirkel. I början kanske hon inte ska rida ut så långt, träna på att rida först när hon rider med andra, när det går bra kan ryttaren som rider bakom komma mer och mer på efterkälken etc. Bara fantasin sätter gränserna! Bryt ner problemet till små bitar och sätt hästen och den nya ägaren i situationer där de kan lyckas! Se bara till att hon inte hamnar med en tränare som gärna lappar till hästen när den gör så här, för hästen försöker bara visa sin osäkerhet och rädsla, att då börja lappa till den kommer bara göra den mer osäker och rädd! Så förmedla till ägaren att hon måste tro på sig själv, det kommer lösa sig!

Lycka till!