Läsarbrev

Dominanslek som har gått över styr

Fick ett brev som löd;

Hej Camilla!

Jag har tre islandshästar, en liten valack (blir 5 år i sommar), en stor valack (4 år) och ett sto (4 år). Två är halvsyskon, funkar bra tillsammans men har inte så mycket utbyte av varandra som det verkar. Den tredje kom in senare i “flocken”, tog kommandot direkt och har under det senaste året hjälpt oss enormt med att socialisera de ganska ohanterade syskonen. Han är mycket social, lekfull och framåt. Nyfiken och orädd, oftast.

Problem nr 1: När stoet är brunstigt vill den lilla valacken betäcka henne varför vi får sära på dem under dessa lååånga och täta perioder (hon har haft brunstperioder under hela vintern…). Jag har gett dem båda munkpeppar men det verkar inte hjälpa nämnvärt. Jag har dock en förhoppning om att problemet ligger hos henne och att hennes perioder stabiliserar sig med åldern.

Problem nr 2: Den lilla valacken drar igång lek och bus med den större. De slåss och härjar. Först trodde jag det var för att göra upp rangen, men det verkar de vara klara med. Den lilla är tydlig ledare och den stora accepterar det, vad jag kan se. Ändå blir leken oftast våldsam och det händer att de skadar sig. De går utan skor för att undvika skador men de biter varandra i frambenen och i ansiktet. Igår hade den stora blivit ganska illa biten i nosvingen… Nu vågar jag inte ha dem tillsammans längre utan de får gå i olika hagar vilket blir trassligt då jag har lösdrift och svårt att dela av ligghallen. Tilläggas bör att de här grabbarna gärna sover tätt ihop på natten och har de varit ifrån varandra en längre stund är de mycket kelna med varandra. Kan man göra något åt deras fightande detta?? Jag fick tips om att göra ledarskapsövningar med lillkillen för att göra honom tryggare. Har du några förslag på hur jag kan göra detta?? Jag överväger att sälja den lilla “troublemakern” men det känns inte rättvist för han är en fantastisk liten häst och har redan haft minst fyra ägare på sin 5 år…

MVH

Hej!

Förstår att detta är lite jobbigt men i grunden så är det bästa att inte hålla på och dela på hästarna utan låta dem reda ut allt, på gott och ont. Men sen är det ju lite problem när de börjar skada varandra!Om man hela tiden särar hästarna, löser man ju inte problemet utan skjuter det bara framför sig och eventuellt kan du skapa mer problem i framtiden.

Problem 1 – Jag tror din kille kanske blev valack ganska sent, därför sitter de hingstiga fasonerna kvar i honom. Han är dessutom i puberteten och vet inte riktigt vad han ska göra med alla känslor. Detta kommer avta med tiden men ju senare de kastreras, desto längre tid tar det. Jag hade inte gett munkpeppar till din valack (min egna erfarenhet är att det funkar bäst på ston). Jag hade definitivt prövat Dodson & Horells Stroopy Mare till ditt sto och Dodson & Horells Naughty Gelding till din valack. Dodson & Horells grejer är kanon och har testat på flera riktigt märriga, bitchiga ston samt halvgalna valacker. Tror detta hade löst det mesta i detta problem så ta inte bort stoet, låt dem gå kvar hos varandra så länge inga skador uppstår.

Problem 2 – Bara en fråga – Hur skulle det hjälpa lillkillen med ledarskapsövningar mellan honom och dig som människa när problemet sitter i hagen mellan honom och den andra valacken? Hur tänkte den personen som gav dig tipset egentligen? Struntsamma, tillbaka till problemet. Du har inte sagt ett ord om dina hästar är inridna och om de rids/tränas varje dag eller om de “bara” är unghästar och går på lösdrift. Som jag läser ditt problem och dina hästar utan att ha träffat dem så handlar det om överskottsenergi mellan dina killar, de har så mkt på gång i kroppen så de har inget annat att ta ut energin på är att leka våldsamt med varandra. Att du nu har dem på varsitt håll kommer bara göra saken värre, de lär sig inte att integrera med andra hästar (kommer de sedan väl ihop med andra hästar efter en tid, kan de ha glömt hur de ska bete sig mot andra hästar och risken är då stor att de händer något), de laddar mer och mer energi genom att vara själva som de inte får utlopp för någonstans! Så för dina hästars skull släpp ihop dem igen! Men gör det först efter att båda två har fått varsitt träningspass så de är mentalt trötta! Se sedan till att de får träna och får utlopp för sin energi varje dag! Om de fortfarande är lite för våldsamma hade jag försökt hitta en äldre islänning (valack eller sto spelar ingen roll men helst ett dominant ledarsto) som hade börjat bestämma i hagen. Hon hade också uppfostrat killarna och lärt dem vilket beteende som är okej och vad som inte är det! För idag kan man säga att du har ett dagis utan några vuxna. 🙂

Lycka till!

4 Comments

 • Carina

  Tack för ditt svar! Ja, dagis utan vuxna, känns det som ibland… Hon som tipsade om ledarskapsövningar är hästpsykolog. Jag tror hon menade att bushästen skulle lugna sig, även i flocken, om han var trygg med mig som ledare. Hästarna är i olika faser av inridning och jag skulle kunna intensifiera träningen för att trötta ut dem lite. Jag har låtit dem gå tillsammans nattetid men särat på dem på morgonen, då de drar igång igen. Jag önskar att jag skulle våga släppa ihop dem och låta dem härja och reda ut sina roller, men nu har för mycket blod spillts och jag vågar faktiskt inte. Min förhoppning är att “stroppy gelding” som lillkillen får nu, ska hjälpa både i förhållande till brunststoet och våldslekarna. Till våren ska en större ligghall byggas och då hoppas jag få plats med en till, äldre häst, som kan hålla ordning på dagiset! 😉 Återigen, Tack!

 • Carina

  Efter att ha gett det hela lite mer tid vill jag återigen ge dig återkoppling. Så här har jag gjort:
  *Jag gav “den lilla bråkmakaren” Naughty Gelding en period.
  *Jag har påbörjat inridningen av den andre valacken.
  *Jag har intensifierat träningen en aning både rid-mässigt och från marken. Och…
  *…jag har släppt ihop dem igen…
  Just nu och sedan en tid tillbaka (peppar peppar!!) råder lugn i hagen! Det är underbart och jag njuter av att se dem klia varandra och bara vara avslappnade ihop. Tack för dina tips!!

  • ryttarcoach

   Gud så härligt! Det värmer verkligen mitt hjärta att höra detta! Fortsätt så, så kommer det bli jättebra! Varmt lycka till!