Hästnyheter,  Mental träning,  Träningstips

Hästen läser oss som en öppen bok

hämtaJag har ibland stött på människor som inte tror att hästen kan känna av deras energi men då undrar jag hur skulle de då annars skulle kunna kommunicera? I det vilda, måste hästen läsa av energin i luften samt kroppsspråket hos rovdjuret, tex vid ett vattenhål för att veta om han är säker i dess närhet eller om han behöver fly. Klarar hästen inte av att läsa om sin omgivning på ett korrekt sätt, blir han kort och gott middag.

Säg att du vill åka in till stan och handla kläder. Du säger till din man/förälder eller dylikt att -Kan vi inte åka inte till stan och för jag vill handla kläder! Din partner eller förälder behöver inte säga ett ord, deras kroppspråk och energi säger -Åh neeeej, usch, aldrig i livet…..

Om vi som människor kan känna av den energin – hur tror du inte det är för hästar som inte kan kommunicera i ord utan läser av vårt kroppsspråk och vår energi. De känner av din energi till 100%! Hästen läser dig som en öppen bok – många ggr utan att du är medveten om det!

Det kan vara att du är väldigt disträ när du hanterar din häst, du kanske är mer inne i din mobiltelefon än i nuet tillsammans med din häst, sedan blir du förvånad av att hästen hoppar till för att den ser spöken bakom olika stenar och buskar. Vilket bara handlar om att hästen inte är trygg med dig eftersom du inte fokuserar på nuet och de som händer runt omkring er.

Eller så har du förutfattade meningar om att din häst inte kommer gå in i släpet eller hoppa över det där hindret. Energier som du förmedlar till hästen – utan att du behöver säga dem, vilket gör att hästen känner din osäkerhet och då vill den definitivt inte gå in i släpet eller hoppa över det där läskiga hindret! Vägrar hästen hoppa hindret så är det ibland någon som är snabb med att kommentera -Vad var det jag sa! Men då har ni ju redan bestämt er för att det inte kommer gå, eller hur?!

För även om man inte gör något utan bara står vid sidan så utstrålas energi. Har ni aldrig varit på en clinic, uppvisning eller kanske en vanlig ridträning och sett en människa som stått med armarna i kors och bara utstrålat -Det där köper jag inte för fem öre, det tror jag inte på eller det där kommer aldrig att gå. Som sagt den människan behöver inte yppa ett ord, men den energin känner nog alla runt omkring….

Står du i ett stall med flera inackorderingar? Titta då nästa gång flera ryttare rider i ridhuset, så kan du nog se bara genom att titta på de olika ekipagen vilka hästar som är spända eller avslappnade samt vilka ryttare som är arga eller glada – det är ganska intressant hur lätt det är att se sådana saker, vi måste bara öppna våra ögon för att göra det.

Så nästa gång du går ut till din häst, tänk på vad ditt kroppsspråk och din energi utstrålar. Försök att ha en positiv inställning till din häst och er träning för då är allt möjligt. Visst kan tveksamheter dyka upp i huvudet, nervositet och osäkerhet kan komma eller en rädsla kan dyka upp – vi är inte mer än människor! Men då jobbar vi på den, för ditt mål borde vara att du ska vara en bättre människa till din häst idag än vad du var i går! 🙂

Nu när jag sitter och skriver detta, så ringer det en telefonförsäljare…. Trots mina försök att säga att jag har ett billigare abonnemang idag och att jag inte är intresserad så envisas han men att fortsätta rabbla en massa information. Sedan röt jag ifrån och då blir han sur! Jäkla telefonförsäljare, jag avskyr dem! Känner hur min puls bara rusade iväg…. Får allt lugna ner mig lite innan jag går ut och tittar till hästarna, för den här energin vill jag inte utsätta dem för! 🙂