Läsarbrev

Det går inte att skilja dem åt!

Fick ett brev som löd;

Hej! Min häst blir galen när jag tar en annan hästen i från henne. Det spelar ingen roll om hon har en annan häst som sällskap, utan hon måste ha just den här hästen vid sig hela tiden. Det första hon gör när jag går iväg med den andra hästen är att springa som en galning och skrika, sedan ser det ut som hon tänker ta sats och hoppa ut- där kliver jag in och tar ut henne då hon har hoppat många gånger förut, vill inte att hon börjar med det igen! Sedan låter jag henne vara med när jag rider men det går inte heller, för hon springer runt och sprakar och har sig så fort hästen jag rider gnäggar lite åt hästar som står i en hage bredvid. Jag måste såklart hoppa av och fånga henne för annars sparkar hon väl av mig benen eller något när jag rider. Så nu är det inte så kul längre. Inte heller kan jag släppa ihop mina hästar med nya hästar ( jag har 3), för då skyddar min häst den här hästen som hon ej kan vara utan ( plus att hon ganska ofta vill ut från den hagen, som att hon inte gillar de andra hästarna?). Förövrigt är hon ganska fin men har svårt att slappna av, hon har även haft en del beteendestörningar och jag vet att jag aldrig borde ha låtit henne bli så beroende av min andra häst- men jag hade inte räknat med att det skulle gå så här fort. Jag undrar nu hur ska jag göra för att det här ska gå bort? Det går att ta ifrån henne från hästen hon måste ha vid sig men hon blir ganska konstig då och försöker kasta av mig ( antar att hon vill springa hem?). Kankse ska lägga till att den här hästen alltid har varit ledare sedan hon var ca 1 år, trots att hennes mamma är 10 år äldre än henne och hon även har gått med 25åriga ston! (Det är hennes mamma som hon inte kan vara utan, men det borde hon inte fatta eftersom de har varit ifrån varandra en hel del under åren. ) Jag har ingen möjlighet att köpa en till häst så att hon kan få gå med någon ranghög- inte heller har jag råd att ställa henne någon annanstans. Så har jag ingen utväg annat än att sälja henne pga dethär? Min andra häst bryr sig inte alls om denhär hästen.

OCH Är det möjligt att ston inte gillar valackar annat än när de är brunstiga?

Hej!
Det är jättesvårt att uttala mig utan att ha sett henne med egna ögon men jag tror inte din häst igentligen är ledare utan hon verkar bara vara det genom hennes betende. Troligen bryr sig inte dina andra två hästar om henne när hon blir hysterisk utan de behandlar henne genom att att ignorera hennes galna beteende. En ledare är sällan den som reagerar så kraftigt, dock har hästarna oftast var sitt “ansvarsområde” som de är ledare för.
Dina hästar har skapat en flock och därför vill de inte ha in en ny individ eftersom det då påverkar hela flock sammansättningen. Hästar är precis som vi människor, vissa kommer vi överens med och vissa tycker vi inte om utan att ens lärt känna dem! Det är svaret på din fråga både gäller varför dina hästar inte vill släppa in någon ny men även till varför ston ibland inte gillar valacker annat än när de är brunstiga. Det är alltså helt individuellt.

Men åter till ditt problem för det kommer inte lösa sig av sig själv. Jag hade tagit ut din andra häst från hagen (den som inte bryr sig-mamman?) och stått med den på andra sidan tills ditt sto hade insett att det inte är någon fara utan börjar slappna av. När hon gör det hade jag flyttat mig 1 meter längre bort och gjort om denna procedur om och om igen, flera gånger per dag tills hon inser att det inte är någon fara, mamman kommer alltid tillbaka. Till slut ska hon inte bry sig så mycket om du kommer och hämtar mamman. När detta funkar hade jag tagit ut och jobbat med ditt sto på samma sätt. Men jag hade valt att jobba med henne i hagen först eftersom hon kan vara farlig att hantera tills hon har kommit över det första trappsteget.
Har du möjlighet att ha dem i hagarna bredvid varandra?
Har du en ridbana i anslutning till hagen? Kan du jobba ditt sto där med mamman är i hagen brevid? Din uppgift är att sysselsätta henne hela tiden så att hon koncentrerar sig mer på dig än på mamman (spelar ingen roll om det är ridning eller du jobbar från marken).
Så du har mycket jobb framför dig men har du bara tålamod så kommer det går fort!
Glöm inte bort att när hon stressar upp sig får du INTE stressa upp dig och bli arg, rädd eller dylikt utan du håller huvudet kallt! För om två individer båda får panik vem ska då lösa situationen? Så ta det lugnt, var lugn så kommer det lösa sig!
Lycka till!