Läsarbrev

Hästen fastnade i uppsittningspallen

Fick ett brev som löd;

Hej Camilla,
Hittade din hemsida på nätet. Jag som mailar heter Kristina och har nyss fått hem min nya häst, ett 4-årigt friesersto.
Hon är inkörd och inriden för något år sedan och jag har både ridit och kört henne innan jag fick hem henne. Nu till mitt stora problem:
När jag skulle sitta upp på henne häromdagen fastnade hon olyckligtvis med ena bakhoven i uppsittningspallen. Hon fick naturligtvis panik och försökte komma loss med hjälp av hopp och studs. Jag trillade av åt höger och vred om vänster knä. Inga skelettskador men ett trasigt ligament, så nu hoppar jag på kryckor ett tag framöver. Jag hade hjälp med mig när jag skulle sitta upp och min medhjälpare satt upp på henne efteråt mha pallen utan problem. Hon red henne i paddocken och det hela avlöpte väl. Då ville jag också sitta upp igen för att kunna avsluta det hela på ett bra sätt. Men så fort hon kände mig i sadeln exploderade hon igen. Hade inte min medhjälpare hållt henne hade hon slängt av mig fortare än kvickt! Jag tror inte att någon har trillat av henne förut, så naturligtvis blev hon skrämd och mkt upprörd när jag dunsade i backen.
Jag känner nu att det lilla förtroendet som vi har byggt upp är raserat och det gör mig olycklig. Jag vet nu inte hur jag ska göra när mitt knä är läkt och jag ska våga mig upp igen. Bara jag tänker på det blir jag nervös! Till saken hör att jag råkade ut för en liknande olycka för 15 år sedan och detta sitter fortfarande i och naturligtvis känner hon att jag är nervös och spänd.
Jag vet inte om du har några bra tips men jag är tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,
Kristina

Hej!
Va tråkigt att höra! Men precis som du beskriver så känner hon din rädsla och nervositet. Eftersom hästar inte kan tala eller förstå vad vi säger så kan vi (människan och hästen) enbart kommunicera på ett enda vis och det är genom kroppsspråket. Du har säkert sett en rädd eller nervös människa i ditt liv och den personen behöver inte säga något utan man ser på lång väg att något inte står rätt till. När denna person dessutom ska hoppa upp på din rygg blir det extra tydligt när man känner spänningarna…
Jag har själv varit jätterädd vid uppsittningar (haft några rodeohästar) och jag KRÄVER av alla mina hästar att man ska stå still vid uppsittningen för annars känner jag mig inte trygg.
Så ta och arbeta med pallen med henne, ta pallen ställ den bredvid henne, klättra upp på den och se till att hon hela tiden står still och slappnar av. Gör hon det går du ner igen och (om du har en medhjälpare) går bort en bit med pallen. Genom att du går iväg med pallen så ger du henne en belöning när hon gör rätt. Man säger minst 3 sekunder sedan går du fram och gör samma sak igen!
Skulle hon inte stå still följer du bara efter med pallen tills hon stannar (medhjälparen håller bara lugnt i hästen), klappar henne och går ifrån.
Successivt kan du börja sätta foten i stigbygeln och hänga lite på henne innan du går ifrån henne. Detta inte bara för att hon ska bli trygg utan även du och ni tillsammans!
Tänk dock på att det kan vara lite olika med hur hästar reagerar och hur fort fram man kan gå. I början kanske du bara ska träna på att komma i närheten med pallen och att hon står stilla och är avslappnad. Eller så kanske du kan göra allt ihop på ett enda träningstillfälle. Men var noga med att hon är lugn och avslappnad innan du går vidare till nästa steg!

Lycka till det kommer att lösa sig!

2 Comments

  • Julia

    >Hej Camilla! Vad kul att hitta in till en blogg från sina egna hemtrakter såhär en måndagkväll, bor själv i Ystad men får hem min häst som kommer stå borta i Gärsnäs från och med augusti, en liten ettårig kille som är korsning mellan islandshäst och peruansk paso! 🙂

    Ha en trevlig kväll!