Läsarbrev

Vill inte vara själv!

Fick ett brev som löd;

Hej!
Jag skickade till dig för ett bra tag sen om min häst. En 9årig korsning (tinker, welsh cob).
Han vände totalt efter ett tag, hade problem med att han stegrade, vägrade gå in i stallet och sprang över va som helst i stortsätt.
Han slutade med allt det, vet inte riktigt vad som hände..
Men nu har det kommit upp ett yttligare problem, han blir jätte orolig när han är själv. Han kan inte vara själv i stallet, och jag kan inte rida ut själv. Det är ett ganska stort problem då jag inte alltid kan ta in en till häst i stallet och inte alltid har någon att rida ut med då jag har eget stall med 3hästar (2 shettisar + “Lasse” som han kallas).
Försöker vänja honom med att vara själv korta stunder, går promenader med han själv men han drar bara och ska bara tillbaka och han är ju såklart mycket starkare än jag så “flyger” ju i stortsätt efter.
Han är bästakompis med en av shettisarna, och dom är alltid tillsammans och går en av dom iväg följer den andra efter, och Lasse skyddar alltid shettisen, kan det vara därför han inte vill vara själv? För att han inte är med honom?
Vet inte vad jag ska göra, för jag kan inte ha med båda 2 jämt om jag vill rida ut.. Har jag en annan häst som jag rider ut med så går det bra, men han VÄGRAR att vara själv.
Skulle behöva lite tips om du har några!
Tacksam för svar!

Hej!

Skönt att höra att det går åt rätt håll! Att hästar inte vill vara själva bottnar oftast i att de är trygga med andra hästar och inte med oss människor.

Detta problem går oftast väldigt lätt att lösa men kräver att man gör en insats varje dag, regelbunden, konsekvent träning är nyckeln här!
Först och främst är det jätteviktigt att du samt de människor du har omkring dig är lugna. Håll pulsen och adrenalinnivån nere, för om ni börjar stressa upp er inombords så fort ni tar in din häst, för ni vet att han blir orolig ensam så signalerar ni bara fara. Det är något vi tror vi kan dölja för hästarna men de kan lukta sig till rädsla/osäkerhet eller fara. Du/ni måste vara helt lugna inombords och verkligen veta att det inte alls är någon fara att stå inne själv!

Har du möjlighet så gör i ordning honom ute på tex ridbanan så att han ser de andra hästarna men är själv med dig. Efter träningspasset (när han är trött), går du in en vända i stallet, ge honom en godisbit eller en morot, borsta snabbt av honom och gå sedan ut och släpp honom i hagen. Ge det några dagar/en vecka så kommer han vara lugnare i stallet och du kan vara längre och längre stund i stallet själv och då tar du den huvudsakliga skötseln efter passet i stället för före. Efter det kan du, i och med att det går bra, efter ridpasset ställa in honom i boxen och ge honom lite mat som belöning innan du släpper ut honom igen.

Se till att sysselsätt honom när du tar ut honom ur hagen, så att han fokuserar på dig, du kan göra olika typer av ledarövningar eller dylikt. När du blir passiv så upplever din häst att du är otrygg och då kan du inte erbjuda skydd vilket gör att han hellre vill ta sig till sina trygga kompisar. Om din häst upplever dig som en trygg ledare behöver han aldrig vara osäker i ditt sällskap eller ha något annat sällskap än ditt!

Så slutsatsen är; Var noga med att han dock är trött helst både psykiskt och fysiskt när du gör detta. Du måste vara lugn både på utsidan och insidan. Sysselsätt honom när han är inne med en godisbit, skön borstning, lite massage eller mat i boxen. Träna korta stunder så att han inte hinner stressa upp sig utan är lugn hela tiden och utöka tiden successivt.
Lycka till!