Läsarbrev

Kan inte stänga dörren i transporten

Fick ett brev som löd;

Hej. Jättebra tips och det känns bra när det är så jag jobbar med min häst. Men problemet är att han går in i transporten ända fram,men bara för någon sekund…När mamma börjar att stänga dörren (vi har boj) så får han lite panik och backar ut igen…Han verkar ha lite klastrofobi? Tips på hur jag skall gå tillväga när min häst som sagt står stilla inne en kort stund,och börjar man stänga dörren blir han osäker och går ut igen..Jag menar som människa kan man inte hålla emot när en stor hästrumpa kommer farandes på 500 kg. Tips?

Hej igen! Härligt att det känns så bra!

För att börja stänga dörrar eller lyfta upp ramper, gäller det samma sak, att ha tålamod och vara konsekvent. I det här fallet spelar det ingen roll om man pratar om dörr eller ramp, arbetet görs likadant, den enda skillnaden är att den ena stänger man från sidan och den andra fäller man upp. 🙂

Börja med att få hästen att stå avslappnat i transporten (helst utan inredning). Hästen backar inte ut förrän du säger till och skulle hästen backa så kan du be den att komma in igen. När du har nått detta stadium (stressa inte för fort hit) så har du en medhjälpare (tex då din mamma) som försiktigt bara röra dörren några centimeter fram och tillbaka. Låt hästen få titta på det som händer om han vill. Din medhjälpare öppnar upp dörren helt och du väntar lite, klappar din häst och backar ut honom samt går en volt runt tillbaka in i släpet för att göra om samma procedur igen. I början kanske det räcker med att bara röra dörren några centimeter, dvs att vänja din häst att det låter bakom honom eller att någon rör sig bakom. Successivt som din häst nu börjar acceptera att saker händer bakom honom, att det låter och att någon håller på bakom honom så börjar ni stänga dörren mer och mer, typ en decimeter mer varje gång. Om din häst upplever att det är läskigt när ni har stängt en viss bit (spelar ingen roll om det är 1 cm eller nästan hela vägen) så stanna där, fortsätt jobba tills din häst kan stå avslappnat innan ni går vidare. Jobba på detta sätt hela vägen tills ni har stängt hela vägen då jobbar ni likadant med att öppna rampen/dörrarna samt att backa ut i lugn och ro när du önskar det. Lycka till!