Läsarbrev

Trög pålle på ridbanan men het ute!

Fick ett brev som löd;

“Hej, jag skulle uppskatta om du kunde ge mej lite tips om en häst som jag rider just nu. Dock rider jag på lektion. Så egna övningar o sånt funkar inte så bra..
Det är en P.R.E.valack född 2001 som är väldigt rädd för ALLT! Han stegrar och sparkar sönder betongväggar och ryker sönder grimmor, grimmskaft you name it, i boxen. Finns det nått man kan göra för att lugna ner han när han är uppjagad och spänd?
När man rider han i paddocken är han väldigt lat och svår att få fram för skänkeln.. Få han att gå fram ordentligt och sidorörelser m.m. dock är han extremt känslig för galoppfattningen. Finns det nått jag kan tänka på när jag rider honom för att få han lite mer alert o framåt? liksom lite känsligare?
Men när man rider ut på han blir han helt förbytt.. Han bara drar upp hövvet och springer! I vintras gick det, eftersom att jag hade åkrar med 1,5 meters snö att leda ut han till.. Men nu är det lite svårare.. Har du nått tips för hur jag kan distrahera han från att sticka?
oj.. lååång text..
Men skulle bli jätte jätte glad om du kunde ge mej lite tips?”

Här nedan följer mitt svar;
Hej!
Dessvärre är jag helt övertygad om att han har jätteont då han visar klassiska symptom på smärta såsom att vara så ombytlig och så livrädd för saker i sin omgivning. PRE hästar är i grunden en verkligen lugn och trygg häst som dessutom är extremt tåliga vilket betyder att han verkligen försöker skrika efter hjälp eftersom ingen lyssnar!
Men om vi skulle låtsas att han hade blivit genomgången av kiropraktor och massör så råder jag dig till detta;
Jag vet inte var du bor men jag skulle råda dig att gå på en av Hästpedagogen Ann Lindberg´s clinic´s som hon har i hela Sverige regelbundet. Nackdelen är att du bara rider denna häst ibland och dessutom rider på lektion så att du inte kan lägga upp träningen själv för det är ganska enkelt att arbeta bort men då krävs det att det är ens “egen häst” eller iallafall att man har den som sin egen en period. Men när hästen blir rädd så se den inte i ögonen, se till att hela tiden hålla huvudet kallt. Du vet att den där hinken eller plastpåsen etc inte är ngn sabeltandad tiger som äter upp hästar utan var lugn, prata med honom, försök att även med ditt kroppsspåk vara lugn och stabil. Risken är att man själv blir rädd och håller avstånd från hästen för att undvika att bli skadad men det man gör då är att man signalerar fara och börjar skrika/gorma. Så var lugn och stabil och försök att inte bry dig (hur svårt det än kan vara i början) för är du lugn kommer det ge honom trygghet!

När det gäller ridning på ridbanan och att han är trög så skulle jag (och mycket av detta kan du göra fastän du rider lektion) när ni värmer upp dvs skrittar fram rida mycket med vikten och ditt säte. Skritta på långa tyglar och träna honom i att du rider med din kropp och vikt genom att med dessa två få honom att svänga, byta varv etc. Träna redan när du skrittar fram med att få honom att gå framåt, sätt igång ditt säte! För att öka skritten driver du på med ditt säte och för att minska stannar du upp sätet och slutar följa med så mycket. Skulle han inte riktigt vilja eller förstå måste du öka drivningen med sätet och då kan du nästan tänka att du (hmmm hur ska jag säga detta?) nästan “juckar” fram honom. Sedan gör du samma sak i alla gångarterna. Försök att undvika att banka fram honom med skänklarna och driv mer med sätet än benen.
Tänk bara på att om han inte är van att bli riden med sätet kan det ta lite tid för honom att förstå vad du menar eftersom han är van vid ryttare som hämmar hans rörelser och framåtbjudning. En ytterligare nackdel är att om det inte bara är du som rider så kommer du få rida till honom och börja om lite från ruta ett varje gång du rider.

När det gäller att han blir het och stark ute så är det svårt att svara på frågan varför han gör det eftersom jag gärna skulle vilja se hur han regarerar innan jag skulle ge några tips men det jag skulle göra är att för det första ha på tex en gramantygel eller liknande när jag rider ut. Jag är inget fan av hjälptyglar och använder dem aldrig men på en häst som blir olidligt stark ute så är gramantygeln bra eftersom det är lite lättare att hålla pållen då. Tänk även på de två andra sakerna som jag har skrivit ovan, för det första att hålla huvudet kallt – spänner du dig så känner han det och då kan han sticka bara pga att du signalerar fara. För det andra använd din kropp och säte! Sysselsätt honom med övningar såsom avsaktningar och igångsättningar, skänkelvikning från sida till sida på vägen, slalom mellan stenar/träd etc. Om du travar kan du prova att rida lätt riiiiktiiigt lååååångtsamt, rid inte lätt i hans takt utan skapa den takt du vill att han ska så kommer han att lugna ner sin trav och anpassa sig efter dig!
Hoppas jag har varit till ngn hjälp och lycka till!

2 Comments

 • lisa

  >okej, tack så mkt. Ska testa detta.
  Ville bara tillägga att han har blivit kollad av både kiropraktor och vetrinär, men dom hittade inget fel på honom. Det som är tror jag att hans tidigare ägare/uppfödaren i Spanien har hanterat han på fel sätt…
  Men ska ta till tipsen.
  Var håller Anna till? skulle vara kul att åka dit någon gång utan häst för att beskåda o så..
  tack för svaret!

 • Camilla Prager

  >Vad skönt att höra att han är genomkollad! Tyvärr är det mycket vanligt att hästar har blivit hanterade på fel sätt och då tar det lite tid innan man kan få bort mindre bra beteenden.
  Ann finns i Skurup, du kan kolla in hennes hemsida på http://www.hästpedagogen.se