Läsarbrev

Svårlastad häst som vägrar gå in den sista biten

Fick ett brev som löd;

Hejsan! Såg din blogg och tänkte att det är alltid värt ett försök. Jag har nämligen ett väldigt stort problem med min häst och det är lastningen. Har ingen “proffs” tränare eller något inom 60 mils avstånd heller så jag kan inte be om hjälp. Dessutom hur ska det gå till om jag inte kan få hästen från gården?
Så här är min häst:
River är inte rädd för transporten. Han kan gå in. Förutom sista dm med bakhovarna. Han är inte rädd för att åka transport heller ( de 2 få gångerna man lyckats få in honom). Han tänker bara inte gå in. Han är så pass smart också att han vet att om han inte går in sista biten så kan man inte stänga bakom honom. Han går inte att smacka in sista biten för då kastar han sig ut. Det går inte trycka på bakom heller för då sparkar han rätt ut eller kastar sig med ALL kraft rakt bakåt. Man kan inte ha rep för då kastar ha sig åt sidorna, sparkar eller sätter sig i stort sett ner på repet. Han blir aldrig rädd utan bara förbannad och då blir han väldigt farlig. Det går inte stänga in honom ( vi har provat att backa in transporten stort sett i stall gången och sen använt rep och hölade dörren för att stoppa alla vägar) då fryser han. Står och gäspar och halv sover och lyssnar inte ett dugg. Kommer dock nån då på sidorna sparkar han eller tränger in dem i väggen (allt går på en milli sekund och situationen blir livsfarlig).
Det går inte heller ta in en annan häst före i transporten. Det struntar han totalt i. Jag har prövat de flesta olika metoderna ( både snälla och lite mer brutala) för att lasta träna en häst. Har fått in honom varje dag i stort sett hela denna veckan utan bråk eller tvång. Men den där jäkla sista biten går inte!!! Har han sedan kastat sig ut så tar det lång tid innan jag lyckats lura in honom igen. Han blir less efter en liten stund och då blir han arg! Sparkar och kastar sig bakåt eller åt sidorna.
Försöker man knyta fast honom i bommen så sliter han tills det går sönder. Inte av rädsla utan utav jävla envishet. Halvt lägger sig ner tills det brister. Gungar med hela kroppen med all kraft. Hästen är ju 165 hög och stor kroppsmässigt. Ingen leksam med andra ord som man har att göra med…
Byter man person (är endast jag som lyckats få honom att gå in i transporten) så börjar han om med ALLT.
Behöver alla tips jag kan få!
Känner mig totalt hjälplös. Har fixat stallplats åt honom där jag bor för att kunna träna ännu mera på bara hanteringen av  honom och ridningen då detta inte går där han står nu (7 mil bort). Detta problem är så jobbigt att jag nu börjar fundera på att be slaktbilen komma och hämta honom. Inget jag vill då hästen bara är 8 år gammal, friskt kraftigt fullblod.

Hej!

Du får absolut inte göra dig av med honom, då får du skicka honom till mig! Jag vet att det känns mörkt just nu, men du ska se att det går att lösa! Jag har ännu inte mött en häst som inte går att rehabilitera, dock tar det olika lång tid samt träningen måste fortsätta görasefteråt för att bibehålla och förbättra resultatet ännu mer.

Det här med lastträning är egentligen väldigt enkelt MEN det kräver hemskt mycket av den som lasttränar hästen då man måste vara närvarande hela tiden och verkligen kunde läsa hästens alla reaktioner. Jag förespråkar att man arbetar helt våldsfritt, dvs utan linor, kvastar i rumpan, spön, magiska rep eller sticks.  Man är alltid lugn, om man lätt tappar humöret så ska man inte lastträna hästar! I sådana här tuffa fall måste man hjälpa hästen genom varje steg och igenom låta hästen möta sina dåliga bilder och börja skapa nya bra bilder!

Nr 1- Töm hela släpet på inredningen, så att släppet är helt tomt invändigt! Första steget är att få in din häst lugnt och sansat i släpet, då ska vi också skaffa det bästa förutsättningarna för det. Vårt första mål är inte att åka iväg med hästen utan att få in hästen och kunna stänga luckan. Mål 2 är att kunna göra detsamma fast med inredning i släpet “precis som vanligt”. Mål 3 är sedan att börja åka små rundor med din häst och att fortsätta träna!

Nr 2 – Se till att golvet i släpet är täckt av halm eller spån. Varför då? Jo därför att hästen har inte samma djupseende som vi och därför kan en svart gummigolv se ut som ett svart hål utan botten. Och vem vågar sätta sin fot där när man inte vet hur djupt det är?

Nr 3 – Nu är det dags att gå och hämta din häst. Se till att du är lugn och se till att hålla din puls och din adrenalinnivå nere. Detta därför att hästen kan inte prata med oss utan det enda sätt hästen har att läsa oss är vad vi utstrålar i form av kroppsspråk och skenar pulsen eller vår adrenalinnivå iväg så signalerar vi fara. Om du utstrålar rädsla, oro, nervositet etc så känner hästen det! Vid lastning  får du inte stirra din häst i ögonen. Detta för att du genom att stirra hästen i ögonen talar om för hästen att hålla avstånd och det är inte riktigt vad du vill, för du vill ju ha med hästen in i släpet. Se istället till att hålla din blick på hästens hovar och försök att måla en linje dit du vill att hästen ska flytta sina hovar.

Nr 4 – Om du börjar lasta, då är det inte ok att avbryta efter 2 timmar utan nu ska ni ta itu med detta ordentligt! Träningen slutar inte förrän hästen står avslappnat inne i släpet och väntar på din signal att gå ut. Är du osäker så ge dig inte in i detta utan ring mig så jag kommer ut 🙂 Läs Montys böcker och se hans filmer så du vet vad du ska göra! Det absolut vanligaste folk gör och det största felet människor gör, är att de ger upp och tänker detta går inte, alternativt att nu var hästen duktig som gick ett steg längre upp på luckan idag och sedan vänder de och går i från släpet. Något som även är jättevanligt är att om hästen inte går på rakt in i släpet så vänder man och går av rampen, går bort en bit och går emot släpet igen. Det är bara så fel som det kan bli! Det man gör då är att belöna hästen så fort den börjar gå på sniskan genom att gå iväg med hästen så att den får en paus – det är hästens belöning. Du belönar hästen alltså när den gör fel! Oavsett vad hästen gör, om den går på sniskan eller liknande så är det helt okej! Vissa hästar vill gå på från sidan, det behöver inte vara något negativt och när hästen upptäcker att du är trygg och håller huvudet kallt i alla lägen kommer den känna sig trygg med dig och gå rakt in i släpet!

Nr 5 – Ha ryggen mot hästsläpet och var vänd mot hästen så att du kommer backa mot släpet.  Nu börjar du att “dansa”. Detta betyder att du ska få hästen och dig i rörelse. Gå fram några steg, backa något steg, gå fram, backa, gå fram, backa. Detta som sagt för att sätta hästen i rörelse och både du och hästen får något annat att koncentrera sig på. Ditt jobb är att få hästen att fokusera på dig och inte släpet som står bakom dig. Sakta men säkert närmar du sig rampen på släpet men du fortsätter samma dans ända tills du har hästen uppe med hovarna på luckan. Nu börjar det finliret! Om hästen börjar frysa fast försöker du flytta hästen lite sidledes istället för att bryta “frysandet”. Ta en paus om du eller din häst behöver det men ni går inte därifrån! Utan ni stannar där ni är och efter någon minut börjar du jobba steg för steg för att få in din häst. OBS detta “dansande” sker inte på ett stressat sätt där ni måste vara i rörelse varje sekund utan stanna upp ibland om ni behöver det men det är skillnad på att stanna upp och att frysa fast!

Nr 6 – Viktigt! Du jobbar hela tiden med eftergift! Be hästen att gå fram och släpp efter i samma sekund som hästen gör som du säger. Hästen lär sig tack vare eftergiften! Glöm inte heller att ge beröm! Beröm är en smekning i pannan – det är det bästa berömmet du kan ge. Inget godis, ingen mat, inga mutor hör hemma här. Allt sådant kan hästen få efter träningen! Bli ALDRIG dragande utan ta och ge, eftergift!!!

Nr 7 – Helt plötsligt, troligen en stund senare (beror på hur bra du läser din häst och hur mkt dåliga bilder som kommer upp hos din häst) kommer hästen att helt plötsligt bara säga okej jag går in i släpet! Beröm hästen, smek den i pannan och bara andas ut. Ta en kort paus. Sakta men säkert backar du nu ut hästen. Se till att kontrollera backningen i varje steg! Låt inte hästen bara rusa ut, utan backa ett steg i taget! Hästar som rusar ut är ofta rädda för att trampa av avståndet, att trilla av rampen och ofta snubblar de av rampen när de slänger sig ut. Så var med din häst hela vägen in i släpet OCH ut ur släpet!

Nr 8 – När du har backat ut din häst så vänder du dig bort från släpet och går som i en volt för att styra på släpet igen. Denna gång behöver du inte göra dansen utan du går bara rakt på släpet – vänd dig inte om, din häst är med dig! Se till att vara avslappnad i hela kroppen men framförallt i den armen som håller i linan/grimskaftet. Se även till att du har en slak, “leende” lina hela tiden, dvs så att du inte drar in hästen utan förlita dig på att den följer dig hela vägen! Väl inne i släpet smek och beröm din häst, andas och pausa i en minut innan du backar ut igen. Gör om detta 2-3 ggr till tills hästen följer dig med slak lina in i släpet och du kan känna dig trygg med att han följer dig. Du och hästen ska kunna stå lugnt och avslappnat inne i släpet och utbackningen ska gå lika lugnt och fint. När ni har klarat detta då är det dags att sluta, låt hästen få komma in, kanske få något gott att äta och bara få vila! För nu kommer din häst att vara väldigt mentalt trött!

Nr 9 – Hur fortsätter du? Nästa dag börjar du direkt på steg 8 dvs bara går rätt in i släpet. Skulle hästen ifrågasätta dig får du gå tillbaka till steg 5 men stegen kommer gå mycket snabbare nu. Oftast tar detta inte mer än 10-15 min andra dagen. Hästen med mycket dåliga bilder ifrågasätter på detta sätt om du verkligen är en sådan trygg och stabil ledare som du var igår. Kan han verkligen lita på dig? Ditt jobb är att säga -Ja, det är lugnt, jag kommer aldrig låta något hemskt hända dig, du kan lita på mig! När hästen väl har gått in oavsett om det är direkt eller efter några minuter så gör du om detta 2-3 gånger enbart för att befästa det hela med fler bra bilder. Låt sedan någon börja röra/lyfta luckan, först gången bara några centimeter från marken så hästen får se att det inte är farligt om någon människa är bakom, om luckan knarrar eller låter. Du står bara lugnt kvar framme hos din häst för du vet att det inte är någon fara. Om hästen slänger sig ut, tar du bara och ber hästen gå in igen och när hästen är avslappnad rör ni luckan lite, igen. Om hästen står kvar, lägg ner luckan igen och beröm hästen (men stå kvar båda två inne i släpet). Lyft upp luckan igen , om hästen reagerar men står kvar fortsätter ni på den nivån tills hästen inte verkar bry sig längre med att någon tar upp luckan utan vicka försiktigt med den, lägg ner luckan och beröm hästen. Sedan gör du om allt igen. När hästen står helt avslappnat lyfter ni luckan högre och högre för varje gång (om hästen reagerar vid någon höjd, stannar ni och jobbar där innan ni ökar svårigheten) tills ni kan stänga baklemmen helt, väntar några sekunder och sedan öppnar den. Ta då och backa ut hästen, ta en liten volt och gå in i släpet igen. När ni kan gå på släpet, stänga baklemmen, vänta några sekunder, öppna baklemmen och backa ut hästen helt lugnt och avlsappnat typ 3-4 ggr då tar ni och pausar för resten av dagen. Återigen låt hästen få komma in, kanske få något gott att äta och bara få vila!

Nr 10 – Dag 3 tar du och sätter in all inredning i släpet och jobbar på samma sätt. Se dock till att alla bommar är nere då hästar ibland kan reagera på när människan kryper under fram bommen. (Om du har ett släp där man kan ta ner fram bommen så låt den vara nere och ta inte upp den förrän allt är stängt bakom hästen). Börja simulera träningstillfällena nu som om nu skulle åka någonstans på riktigt, dvs lasta hästen, stäng alla luckor, sätt fast hästen och gå ut ur transporten. Vänta några sekunder, gå in och beröm hästen knäpp loss den och låt någon öppna luckan innan du backar ut hästen. När allt detta funkar börjar ni åka små rundor, tex 5 min i början. Tänk på att ta det lugn! Vet du hur det känns att stå där i släpet, hur det känns när man åker för fort, bromsar för häftigt eller tar en sväng för fort? Vet du hur mycket det låter i ditt hästsläp? Har du möjlighet, så ta reda på det! Låt någon köra en runda “lite halvgalet” medan du åker själv (utan häst!) i släpet. Sedan kommer du alltid köra som om du hade en full kaffekopp på instrumentbrädan!

OBS! Du får ALDRIG binda fast hästen förrän alla dörrar är stängda! Så mycket problem och olyckor som händer just därför att människor virar fast sina hästar innan ens bakbommen är på, sedan får de panik och kastar sig ut, inser att de sitter fast och får ännu mer panik. Samma sak när du ska lasta ut hästen. Lossa ALLTID hästen innan dörrarna öppnas! Allt för många olyckor har hänt för att hästar slänger sig ut i panik så fort en dörr öppnas. Tänk efter innan!

Lycka till!

 

3 Comments

 • Mikaela

  Hej. Jättebra tips och det känns bra när det är så jag jobbar med min häst. Men problemet är att han går in i transporten ända fram,men bara för någon sekund…När mamma börjar att stänga dörren (vi har boj) så får han lite panik och backar ut igen…Han verkar ha lite klastrofobi? Tips på hur jag skall gå tillväga när min häst som sagt står stilla inne en kort stund,och börjar man stänga dörren blir han osäker och går ut igen..Jag menar som människa kan man inte hålla emot när en stor hästrumpa kommer farandes på 500 kg. Tips?
  MVH Mikaela

 • elise

  Hoppas någon ser denna kommentar fast jag är några månader sen 😉 Jag blir lite skeptisk till den tanken att lyfta upp “luckan” då hästen står inne i släpet utan bom eller något… Vad händer om luckan är en bra bit upplyft och sedan får hästen för sig att kasta sig ut, då blir ju både medhjälparen och hästen skadade på ett eller annat sätt? Någon tanke bakom detta eller tips från författaren? 🙂

 • Cassandra

  Hej.
  Jag håller på med lastträning just nu och det går bra, jag får min häst att gå in själv medans jag står utanför men, sen ska jag stänga bomen bakom, så fort hon känner den mot bakbenen då börjar hon baka ur. Tips på hur jag ska göra så hon står kvar?

  Mvh Cassandra