Hästnyheter

Sjuka hästar

Igår fick Birken kolik, fy vad det är psykiskt påfrestande! Och om det är det för mig, hur är det inte då för honom… Jag såg direkt när jag kom hem från jobbet att något var fel, han bara la sig ner och sedan började han rulla. Ett jättebra tecken som jag går efter (säger inte alltid att det är på detta sätt men oftast) är att hästen inte mår bra är när hästen har rullat sig och inte ruskar på sig när han reser sig upp.

Det var bara att ut och gå med honom! Han försökte stanna och rulla men jag tvingade honom att följa med mig och när jag kom tillbaka till stallet kunde jag ana mycket svaga magljud. Ni vet vad de säger – En tyst mage är en FARLIG mage! När han fick komma in i sin box la han sig direkt och rullade. Jag fick upp honom igen och sedan bara stod jag och smekte honom, pratade med honom.

Han la sig sedan ner igen och började äta lite gräsfröhalm efter en stund, vilket han inte var intresserad av innan. Vi blötte all gräsfröhalm och då började han äta med lite mer aptit. 🙂 Till kvällsmat fick han ordentligt uppblöt betfor med örter i. Det gjorde susen för han har bara legat 2 ggr i natt och inte rullat en enda gång. Vi satte nämligen upp en kamera i stallet så vi kunde övervaka och spela in så fort han rörde sig i boxen under natten.

Idag mår han betydligt bättre och vi fortsätter som vi gjorde igår med blöt gräsfröhalm, betfor och örter. Varför får han då kolik nu? Förra året fick han ett jätteallvarligt anfall som vi inte trodde han skulle klara, då drack han för lite konstaterade veterinären. Det blev en dyr historia med dropp flera ggr och massa paraffinolja. Kristian tillverkade två värmebaljor som de har haft sedan dess men när Birk går på lösdrift och det blir för kallt ute så verkar han inte dricka tillräckligt ändå. Mina hästar får inget kraftfoder utan enbart grovfoder så det är inte orsaken om ni skulle undra. 🙂

Skönt att han nu har kryat på sig men han får stå inne på nätterna tills jag är helt hundra på att det har vänt!

Men vad hände i eftermiddags, jo vi fann Nanna med ett nästintill igen svullet vänster öga. Jag vet inte vad hon har gjort… Hon fick ögonsalva som vi hade hemma och har ringt veterinären för att få ett nytt recept för det räcker aldrig över nyår, men han har inte hört av sig. Ska kolla Nanna nu till natt fodringen, hoppas det är lite bättre då….