Läsarbrev

Min ponny går inte på tygeln!

Fick ett brev som löd;

Hej!
Innan jag ställer min fråga måste jag bara säga att jag tycker din blogg är jättebra. Man får mycket tips och nyttigt att tänka på 🙂
Nu till min fråga. Jag har ridit på ridskola i cirka 10 år nu och har hittat en favoritponny som jag rider rätt så mycket. Det är en new forest D-ponny. Han går gärna i en öppen form och därför har jag tränat på att försöka länga ut tygeln lite (utan att den glappar) så att han sänker och länger ut halsen lite. Men nu när jag har försökt rida så ett tag (och mycket övergångar och sidförande) så har jag fortfarande väldigt svårt att få honom att gå fint på tygeln, utan han sänker och länger mest ut halsen bara. Har du något bra tips hur man kan göra för att få detta bättre? Skulle verkligen bli jätteglad för ett svar! Tack på förhand.
Mvh Emma och Bisse

Hej Emma!
Va kul att du har hittat en favoritpålle och att du verkar jobba på så bra! Måste säga att det låter som du gör alla rätt!
Det jag tänker på är att du säger att han mest sänker och länger halsen. Detta gör han troligtvis för att du vill så gärna att han ska gå i form så det ger honom “din hand” och länger lite på tygeln. Det din ponny gör är att leta efter din hand, risken är att du länger lite mer för du tänker Ja han är på väg att länga sig! men han sänker och länger sig bara mer för att din hand försvinner iväg och därmed hans stöd.
Prova när du rider att rida på samma sätt, mycket övergångar, minskningar, ökningar, sidförande och volter men håll hela tiden kvar handen. Visa att din hand stannar där och inte försvinner iväg. Håll kvar stödet, han kommer troligen testa om du menar allvar med att du finns där hela tiden men ha tålamod. Prova så tror jag det går bättre 😉

Lycka till!