Läsarbrev

Min häst är rädd för spön!

Fick ett brev som löd;

Hejsan! Först vill jag tacka för en jättebra blogg och så skulle jag gärna vilja ställa en fråga till dig! Min häst är ett islandshäststo på 16 år. Hon är importerad från Danmark och var helt galen när hon kom till Sverige. Hon har gått som ridskolehäst och gör det fortfarande, fast bara 2 ggr i veckan nu när jag äger henne. När jag rider så brukar hon oftast vara rätt seg och jag vill inte sitta och banka på henne så då brukar jag be någon hämta ett spö. Men problemet är att jag tror hon är rädd för spön. Hon backar undan och försöker springa iväg om någon ska sträcka fram spöet till mig och även om man försöker smyga det bakom ryggen så listar hon ut vad man håller på med endå. När jag rider och bara nuddar spöet på hennes bak, jätteföriktigt så rusar hon fram några steg och blir jättestissig. Vad ska jag göra? Jag vill inte sitta och behöva banka på henne och jag vill inte heller att hon ska rusa iväg eftersom det förstör hela övningen och jag får ta tid till att lugna henne. Tack på förhand!

Hej!
Det är tyvärr ganska vanligt att hästar har någon sådan rädsla och just spöet är något som ofta ses och används som något negativt, vilket det inte behöver vara! Men jag kan trösta dig med att det är väldigt enkelt att träna bort! Dock beskriver du två olika problem men jag ska försöka hjälpa till med båda 😉

När det gäller rädslan för spöt;
Det första rådet jag skulle ge dig är att börja träna henne från marken. Håll henne i ena handen och spöt i den andra, för handen med spöt mot henne, dvs lägg det på kroppen (börja inte peta på henne i början). Flyttar hon sig undan så låt henne göra det, du står bara still och följ efter med spöt i handen. Så fort hon står still så tar du bort handen med spöet! Träna på detta sätt tills hon inte bryr sig över huvud taget längre och står helt still utan att du behöver hålla i henne när du kommer emot henne med spöt. Börja sedan stryka henne med spöt över hela kroppen. Du måste ge henne tid att få förtroende för dig så att hon vet att du inte använder spöt på ett felaktigt sätt och att hon kan känna sig trygg med dig! Efter det börjar du träna på att spöt kan komma snabbt mot henne, utan att det är någon fara. Spöt kan komma snabbt mot bogen, halsen, rumpan etc och hon ska vara trygg med dig och stå stilla.
Detta kan ta alltifrån 15 min till att du behöver ta varje sak successivt under några dagar beroende på hur stor rädsla hon har för spöt och hur bra samspel ni har sinsemellan.

Därefter behöver du en medhjälpare. Nu ska du göra samma sak när du sitter i sadeln och någon kommer fram om ger dig spöt. I början lägger man hela spöt mot kroppen för att sedan komma snabbare mot henne med spöt och träna även på att det kan komma från båda sidor både högt och lågt, framtill och baktill.
När det också sitter tränar du på hur du håller spöet när du rider tex att byta spöhand ofta och att hon ändå kan vara lugn.

Tips: I början använd ett kortare spö (inte ett dressyrspö) för det är viktigt att du inte råkar slå till henne om hon blir rädd. Var försiktig med att se henne i ögonen!
Skulle du behöva hjälp så kan jag kanske rekommendera en bra tränare beroende på var i Sverige du bor. Ett tips är även att söka på internet efter Monty Roberts och läsa hans böcker, finns mycket bra information att hämta där.

När det gäller att din häst blir lite trög så kan det finnas många anledningar;
Det kan vara så att hon tycker ridbanan är väldigt tråkig och då ställer det stora krav på dig så att du gör roliga övningar och hela tiden behåller hennes intresse. Även om hon bara går i ridskola 2 dagar/vecka så kan det påverka mycket vad hon tycker om ridbanan.
Har du gått igenom henne så att hon inte har någon låsning någonstans eller har ont?
Är hon tex lika seg om du rider ut? Eller om du rider med någon annan på ridbanan?

Du kanske behöver träna på de grundläggande hjälperna och uppdatera dem för henne och det gör du genom att gå tillbaka till basic. Låt henne alltid på tre chanser; först lägger du till skänkeln så som du vill att hon ska reagera, lyssnar hon inte då klämmer du till med skänkeln, lyssnar hon inte då heller får hon en liten bank med skänkeln med tex en smackning samtidigt. Sedan gör du om det hela, men börjar alltid från början men den lilla perfekta skänkeln! Efter en eller två gånger kommer hon troligen att börja lyssna på det andra steget (om hon inte redan tar den första). Träna så konsekvent både på ridbanan och ute, varje dag du rider så kommer hon förstå ganska fort!
Se till att du aldrig klämmer eller blir tjatig utan var relativt snabb med skänkeln. Du vill väl ha en häst som lyssnar snabbt på dina hjälper?!
Ett annat tips att använda istället för spö är ett Giddy Up Rope, det är ett rep av mjukt flätat bomull som inte gör ont eller skadar hästen. Vill inte hästen gå fram så svingar du det enbart fram och tillbaka tills hästen rör sig framåt.

Viktigast av allt när du håller på att träna hästen, beröm, beröm, beröm när den gör rätt!
Hoppas jag fick med allt nu och lycka till!

One Comment

  • Ida

    >Tack så jättemycket för hjälpen! Hon brukar vara pigg ute och när jag rider med andra (oftast) ibland är hon väldigt pigg även om jag är själv och ibland är hon jättetrög. Fast nu har hon även börjat reagera om vi rider i skogen och en gren råkar nudda henne lite. Då springer hon fram och man måste lugna henne för hon vill bara sticka annars…
    Jag ska öva mera med spöet från marken och se om det fungerar, har redan börjat lite smått så jag hoppas på en förbättring ! 🙂