Vårt dagliga liv

Vad kan man kräva av en bra tränare/ridinstruktör?

Det är en ganska tuff fråga och framför allt varierar den kraftigt beroende på vad vi är för personer och hur vi vill bli bemötta eller undervisade. Jag började undervisa när jag var 15 år, vissa perioder på heltid och vissa perioder enbart någon/några timmar per vecka. Men jag har alltså hållit på 18 år med detta och även själv ridit för många olika tränare, så här kommer mina personliga åsikter om hur en bra tränare/instruktör är!

En bra instruktör ska kunna förklara så att man förstår. Man ska aldrig vara rädd för att fråga eller diskutera med sin tränare. Eller för den delen vara rädd för att säga ifrån om man tycker att något är fel! Jag uppmuntrar mina elever att ifrågasätta mina instruktioner om de undrar, dels för att det ställer högre krav på mig som tränare men också för att mina elever måste kunna förstå varför de gör vissa saker!

Det är viktigt att mina elever känner ett förtroende för mig som tränare, de vet att jag aldrig skulle ställa för höga krav på dem eller deras hästar. De måste känna sig trygga i att om jag tex sätter upp ett högt hinder så skulle jag aldrig göra det om jag inte VET att de klarar det!

Som tränare måste man ha mer kunskap än sina elever och vara beredd på att kanske hoppa upp och visa om det behövs eller bara för att få känna på hästen de rider. Det finns alltid saker som inte alltid syns eller märks från marken men som kan bli väldigt tydliga om man sitter i sadeln och då kan det vara lättare att undervisa på rätt sätt.

Jag är lite allergisk mot tränare som hoppar upp och rider ens häst en hel lektion, har tyvärr haft några sådana själv och även om hästen kan bli jättefin lär man sig inte lika mycket. Sedan kan det definitivt vara nödvändigt för tränaren att sitta upp och rida igenom hästen om man har kört fast eller man kanske är sjuk då kan en del tycka det är bra att ändå få hästen korrekt genomarbetad. Jag brukar säga till mina elever att det är inte jag som ska lära mig rida din häst utan det är du som ska lära dig att rida din häst men vill du så sitter jag gärna upp. Jag tvingar mig dock aldrig upp!

En bra instruktör ska alltid ha många övningar på lager och hela tiden vara beredd på att ändra övning om man känner att något inte fungerar optimalt. Däremot måste man som elev kanske ha lite is i magen och våga prova samt förlita sig på när instruktören vill att man ska försöka lite till.

Det ska vara kul att rida och har man önskemål på övningar, problem som har dykt upp eller saker man vill prova så säg det till din tränare! Jag försöker alltid göra mina träningar intressanta, vill en elev tex pröva galoppombyten finns det jättebra roliga och enkla övningar för det och varför ska man inte få prova på det även om man inte rider på medelsvår/svår nivå. Man kan nosa och leka med så många saker som galoppombyten, piaff och galoppiruetter tex.

En bra instruktör anpassar nivån på lektionerna efter både häst och ryttare, både vad som passar deras respektive utbildningsmål men även deras dagsform. Dock måste man som elev vara införstådd med att alla träningar kanske inte går toppenbra. För att man ska uppskatta när det går bra måste man också uppleva stunder när inte allt går så bra som man har tänkt. Men som elev måste du ändå känna att du hela tiden rör dig framåt och att både du och hästen utvecklas.

En bra instruktör fortsätter att själv utveckla sig, själv hade jag en gång en gammal tränare som pga ålder och lite ålderskrämpor själv inte red längre men hon var ändå i högsta grad delaktig. Hon gick kurser och föreläsningar, åkte på tävlingar runt om i landet, pratade med människor, läste böcker och skrev mycket själv. Personligen tycker jag att det inte finns något värre än människor som ser ned på olika träningssätt, grenar eller hästraser (så länge ingen kommer till skada). Jag har själv tävlat fältävlan, hoppning och dressyr. Jag har tränat för tränare inom både klassisk ridning, western, körning, centrerar ridning, akademiskt, barrock, horsemanship m.m. Jag har tagit de bästa från varje värld och lagat min egen soppa med det jag tycker funkar.

En bra instruktör ska få dig att utvecklas även när du rider själv! En instruktör jag hade gjorde en extremt beroende av henne vilket jag tycker är fel, det gick nästan alltid superbra att rida för henne men när man red själv var det katastrof det var som man inte kunde rida alls. Jag vill att mina elever ska kunna rida sin häst så pass bra så att det inte behöver mig längre, det är min dröm!

Jag har ridit för utbildade tränare/instruktörer som har varit värdelösa pedagoger och outbildade ridinstruktörer som har varit kanonbra. Meriter och utbildningar är jättebra, du vet ofta vad du kan förvänta dig av din instruktör men det är inte allt, hittar du en instruktör som verkar bra, så fråga om det går att rida en provlektion.

Sist men inte minst, tränaren erbjuder en tjänst som du betalar (ofta väldigt dyrt) för och får du inte ut vad du önskar så byt tränare eller våga prova någon annan för att få en större insikt!

2 Comments

  • Anonymous

    >Har du lust att förklara skillnaden mellan alla olika ridkonster? (klassisk ridning, western, körning, centrerar ridning, akademiskt, barrock, horsemanship m.m.) 🙂