Vårt dagliga liv

Massör, hästfysioterapeut, kiropraktor, equiterapeut

Det finns många yrkesmänniskor där ute som kan behandla din häst men ibland kan det vara lite svårt att skilja på vem som gör vad och vilken som lämpar sig bäst för just min häst med de eventuella problem jag har.

Här kommer en enkel förklaring där jag försöker förklara på ett sätt så alla ska förstå;

En hästmassör har sin största kunskap inom muskler och de är just musklerna på hästen som en massör arbetar med eller rättare sagt masserar. En hästmassör stretchar också hästen och ofta har de kompletterat sin kunskaper med att använda laser.

En kiropraktor har sin stora kunskap om hästens skelett och leder. Men “det rätta knäcket” kan en kiropraktor rätta till snedheter hos din häst.

Det är ju så att spända muskler kan dra en led snett och genom att massera musklerna kring denna led så kan problemet upphöra, men problemet kan också vara det motsatta att det är en led som är sned och därför påverkar musklerna och gör dem spända. Att massera vid detta tillfälle kommer tyvärr göra att problemet kommer tillbaka om än kanske inte i full skala. Dvs att om bara muskeln behandlas kan den sneda leden fortsätta att dra i muskeln och göra den spänd. Det absolut bästa är att kunna kombinera en kiropraktor med en massör då de kompletterar varandra.

En hästfysioterapeut har lite kunskap och nästan allting. De arbetar oftast med massage, stretching, akupressur och laser.

En equiterapeut har kunskap om allting massage, kiropraktik, akupunktur, akupressur, stretching, laser m.m. De är alltså en massör och kiropraktor i en och samma person.

Idag finns det inte så många “rena” hästkiropraktorer som det fanns förr, då de oftast numera väljer att utbilda sig till Equiterapeut. Tyvärr så är det allt för många som utbildar sig till hästmassör eller hästfysioterapeut då detta är en relativt “billig” utbildning. Kvaliten har enligt min åsikt heller inte varit så hög, dock finns det några guldkorn där ute men de är få räknat.

Förstår inte varför så många utbildar sig till Equiterapeut då det dels inte finns så många i Sverige, yrket har en hög status och det finns mycket jobb där ute. Ska erkänna att jag själv är lite sugen på att utbilda mig till Equiterapeut då det kunde vara ett väldigt bra kompement i mitt yrke som tränare. Det är bara det där med nålar…

Det finns dock två nackdelar med Equiterapeut utbildningen. Nr 1 är att den är på heltid (3 terminer + 2 terminer praktik) och kan inte läsas på distans (mycket därför hästmassör och hästfysioterapeut utbildningen är populära, eftersom de erbjuder studier på distans). Nr 2 är att den är dyr! 160 000 kr exkl moms eller rättare sagt 200 000 kr inkl moms kostar utbildningen och den är INTE studiemedelsberättigad! Detta gör ju att det inte är alla som kan eller har råd att gå utbildningen!