Läsarbrev

Kickande häst i hagen

Fick ett brev som löd;

Hej jag har ett fux sto på 7 år blandning av arab/travare . En ENVIS dam .Har haft henne sedan den 20 feb. 2012.
Då kickade hon någon gång i galoppen men inte mot någon utan nästan som om hon tyckte det var så kul att få galoppera.Tycker inte alltid om att ha någon bakom sig i rid ledet .
Men det har vi lyckats att stävja med att manar på henne framåt när hon böjer öronen bakåt och ska till att sparka och det funkar.
 Men nu en månad tillbaka har hon börjat kickat en del hästar i hagen. Första gången var det mellan 2 fuxston under brunsten så det vet vi ju förklaringen till.
Men den andra blev så illa skadad att hon fick uppsöka veterinär.Då delade vi på dom så fick vår häst gå själv men blev väldigt stressad av att vara själv i hagen.
Sprang fram och tillbaka längs staketet , slutade äta osv.
Så har vi delat upp hästarna igen och hon fick gå med en ponny valack som det funkade jätte bra med.
Ända tills för 2 dagar sedan då hade han blivit sparkad . Första gången blev det en skråma bara men nu den 2 dagen på rad så blev han halt på bakbenet.
Tjejerna är i stallet på eftermiddagarna och då är det lugnt inte sätt nått ting i hagen då. Men så passar hon på när ingen ser .
Då vi sett detta så bara vänder hon baksidan till och kickar utan anledning. Precis som om hon inte gillar när de eller hon kommer för nära henne/dom.
Detta är jobbigt psykiskt för alla hata denna häst som min dotter älskar allra mest .
Vad kan det vara som är fel ??? Haft veterinären ute och allt är ok med henne, markerar ingen stans på t.ex. ömhet eller så .
Hur går vi tillväga med ett sådant problem .Eller det är bara till att ha henne själv i en hagen.
Har försökt att börja vänja henne vid att vara själv i hagen små stunder. Så att det börjar funka bättre och bättre.
Känns som ett hopplöst fall
Hej!
Känns svårt att ge en förklaring på detta beteende utan att ha sett hur hon gör, hur hon beter sig. Mitt första råd är att låta en equiterapeut gå igenom din häst så att hon inte har ont och därför tar ut sin smärta på de andra hästarna. En kiropraktor kan hitta andra saker än en veterinär såsom tex problem med muskler. Dock är det jättebra att ni har tagit ut en veterinär som har fått gå igenom henne då detta är steg 1. Jag hade i början låtit henne gå i en egen hage bredvid en annan hage där det går hästar, dels så att hon hade fått vänja sig vid att vara själv men även tills hon är helt utredd.
Dock finns det en del frågor som skulle behöva svar. Hur stora hagar går hästarna i? Hur har hennes liv varit, har hon alltid levt med hästar eller har hon blivit förmänskligad? Hur mycket rids hon/tränas?
Om hon rids/tränas nästan alla dagar i veckan kan mycket av den frustration hon har kontrolleras. Om hon hålls i stora hagar så underlättar även det med att hästarna ska komma för nära utan de kan själva välja vilket avstånd de håller till varandra. Sist men inte minst hade jag försökt att hitta ett rang högt sto som inte använder våld men mycket pondus/energi och som hade kunnat lära henne hur man ska bete sig. Lycka till!