Läsarbrev

Jag ska betäcka min häst vad ska jag tänka på?

Fick ett brev som löd;

“Hej jag har en islandshäst som jag tänker ta föl på i år men jag funderar att
korsa henne med någon lite större häst, vill gärna ha lite tips, och
kanske lite fakta om sprutor och sånt som fölet behöver? allt uppskattas :)”

Det är många i vårt avlånga land som tycker det är upprörande när människor vill korsa islandshästen med en annan ras eftersom Islandshästförbundet arbetar för renrasig avel, men nog med moralkakor, jag har träffat flertalet korsningar som har varit väldigt trevliga! Det är trots allt din häst som du gör vad du vill med 🙂

Du vill betäcka henne med någon större häst skriver du. Då får jag förutsätta att du vill komma över ponnymåttet på 1,48 m. Vill du fortfarande ha en ponny i ungefär samma storlek är connemara och new foret väldigt trevliga raser som är i ungefär samma storlek och kroppstyp. Skulle du vilja ha en lite ädlare modell (ifall ditt sto är åt det kraftiga hållet) finns ju även welsh ponnyn men Welsh Cob är ofta lite grövre. Både Connemara (upp till ca 1,50-1,55 m) och Welsh Cob (upp till 1,55-1,6 m) blir relativt stora. Inom stor häst raser är halvblodet det vanligaste och de är ofta bra i temperamentet. För en ädlare version finns fullblodet och araben.
Vad är dina planer med avkomman? Är det hoppning skulle jag välja halvblod eller fullblod, är det dressyr skulle jag välja halvblodet och är det hobbyridning skulle jag gå på temperamentet.

Enklast är det att tänka så här, om mitt sto är grovt väljer jag en ädlare hingst, har jag ett sto som har korta ben eller låg mankhöjd, väljer jag en hingst med långa ben eller högre mankhöjd. Är mitt sto lite nervig i temperamentet, väljer jag en lugnare hingst. Är mitt sto brunt och jag betäcker med en brun hingst är oddsen väldigt höga att det blir en brun avkomma. Kanske vill du ha in lite färg?

Jag skulle leta runt efter en hingst som har ett trevligt temperament och beroende på hur erfaren ryttare du själv är kan man även fråga om man kan få provrida hingsten. Då kan du själv få känna hur denna hingst är att rida och hantera, så du vet vad du kan få i din avkomma.

Föl får sitt skydd mot olika virus via sin mammas råmjölk och bör inte vaccineras före fyra till sex månaders ålder. Först vid den tidpunkten kan ett föl börja bilda egna antikroppar vid vaccinering. Det är dock att rekommendera att stoet är ordentligt vaccinerat och många ger stona en spruta mot stelkramp sista dräktighetsmånaden, vilket ger fölet ett bra skydd. Det enda som kan vara viktigt är att ge en stelkrampsvaccination.

Lycka till med dina planer!