Läsarbrev

Jag är livrädd för att hoppa!

Fick ett brev som löd;

Hej!

Jag har ridit i 10 år. både på ridskola och ridläger och haft foder häst och så.. men för typ 3 år sen hände en olycka jag ramla av när jag skulle hoppa en oxer. Jag ramla av den klassiska versionen, kommer i full galopp drev inte hästen tvärstannar jag flyger över. Det hände ungefär 2 gånger. efter det har jag inte hoppat. har hoppat nåt kryss som imprencip ligger på marken men jag är så rädd har du några tips på hur jag kan få bort min rädsla? När jag var mindre ville jag bli hoppryttare. men nu är jag så rädd.. och när jag väl hoppar tycker jag att det är kul men samtidigt så darrar jag i hela kroppen och vågar knappt andas..

Tacksam för svar!
MVH Emilia

Hej!

Tack för dina fina ord, det värmer 😉

Det är inte roligt att bli rädd för något som man egentligen tycker är så kul!

För det första är det oerhört viktigt att du har en snäll, bussig häst när vill komma över din rädsla! Rid denna snälla häst så ofta du bara kan, har du enbart möjlighet att rida en gång i veckan kommer det att ta lång tid att arbeta sig igenom rädslan.

För det andra så hitta en tränare eller duktig kompis som förstår vad du går igenom och som kan stötta och peppa dig.

 

Gör alla övningar mycket enkla, de ska vara överdrivet lätta! Börja med bommar på marken som du i början skrittar över, när du är mogen så trava över dessa för att så småningom galoppera över. Bommarna höjs sedan upp så de blir cavaletti och samma process görs igen.

Be din instruktör/kompis att prata mycket eller sysselsätt dig själv med att prata med hästen, sjung nynna eller vissla på någon favoritlåt. Vad som helst som får dig att andas och slappna av samt får dig att koncentrera dig på något annat.

Gör en övning tills du är så trött på den att du skulle kunna göra vad som helst för att ändra eller byta övning alternativt höja hindren. När du känner så fortsätter du med samma övning lite till!

Vid hoppning bygg upp JÄTTEHÖGA hinder som du behåller så höga medan du rider fram. När du väl ska hoppa sänker du hindren till lämplig nivå. Du behöver aldrig vara orolig när du rider eftersom du VET att du inte ska hoppa de gigantiska hindrerna och när de sänks kommer de att kännas nästintill löjligt låga.

Kämpa på och lycka till! Du kommer flyga fram över hinderna inom nolltid 😉