Läsarbrev

Är min häst en problemhäst?

Fick ett brev som löd;

Hej! Snubblade in på bloggen av ren slump men tyckte den verkar jättebra! 🙂 Nu är det så att jag blivit med häst igen (3e gången gillt?) Hon är relativt hispig halvblodsmadame på 1.68cm, och har inte mycket till respekt alls. Tar man in henne så hon står själv i stallet blir hon jättenervig. Aldrig så att hon stegrar eller nåt sånt, men går bara rakt över en. Har du något bra tips? När man rider henne tar hon bettet och bryr sig inte alls om vad man ber henne om. Rider man henne jättemjukt eller verkligen tar i spelar ingen roll, hur gör man för att få henne lyhörd för det jag vill? Mvh Maria

Hej!
Tack för ditt beröm 😉
Va kul att du har blivit med häst igen, grattis!
Jag skulle råda dig att börja från marken, för löser man inte problemen på marken så kommer de aldrig försvinna när du rider. Ditt sto har troligen haft en ägare som har låtit henne ta över och inte varit en tydlig ledare (även om jag inte tycker om det ordet).
Ditt jobb blir att du ska bli en tydlig människa som ger henne trygghet. Hennes hispighet visar att hon inte är trygg utan måste hela tiden måste ha koll på omgivningen, söka efter faror etc och tyvärr är du då i vägen ibland….

Här kommer först samma råd som jag gav igår; Om du har en rundcorall eller ridbana släpp henne lös där och bara umgås med henne, lek med henne, arbeta med att få hennes uppmärksamhet, få henne att följa dig, stanna när du stannar, gå när du går, backa när du backar etc. Detta gör du bara genom att umgås med henne och kommer ta mycket tid, men skyndar du långsamt och kan tillbringa mycket tid varje dag med henne kan du troligen göra detta grundläggande arbete på en vecka. Går lika bra att göra i hagen men då kan det vara vissa störningsmoment i form av andra hästar.

Ta i början att arbeta henne mycket hemmavid. Senare kan du börja promenera med henne eller tömköra henne ute men tills hon är trygg med dig och du inte har sällskap ute så skulle jag de första veckorna ta det säkra före det osäkra och hålla mig där hon är någorlunda trygg.

Träna på att gå, stanna, backa när du leder henne (med grimma och grimskaft denna gång). Sätt upp en hinderbana med slalom att gå mellan, bommar att gå över, trånga passager att gå mellan eller vända i, lägg bommar att backa ut, enbart din fantasi sätter gränserna! Gör massor med sådana här “uppgifter” som ni ska lösa tillsammans, ert samspel kommer öka och du kommer bli en trygg punkt för henne som kommer visa att vi löser det här tillsammans! Var tydlig och konsekvent.

Lägg även in saker som tömkörning, löshoppning etc så att hon får ur sig sin överskottsenergi och kan arbeta på rätt sätt samtidigt som hon kan bli trött inte bara mentalt som i tidigare övningar utan även fysiskt.

Tänk på några viktiga saker! Titta henne aldrig rakt i ögonen när hon stressar upp sig, se till att du hela tiden är lugn och håller nere din puls samt adrenalin nivå. För detta läser hästar av lättare än vad man kan tro….

Har du möjlighet så gör i ordning henne ute så att hon ser de andra höstarna. Efter träningspasset går du bara in en vända i stallet och ställer henne där hon ska stå sedan (bind inte upp henne i början) och ge henne en godisbit eller en morot och gå sedan ut och släpp henne i hagen. Ge det en vecka så kommer hon vara lugn i stallet och du kan vara längre och längre stund i stallet och då tar du den huvudsakliga skötseln efter passet i stället för före.

Ge inte upp, utan ha tålamod och se till att hela tiden sysselsätta henne, för hon behöver vara här och nu med dig mentalt istället för att ta ansvar för alla och allt som händer runtomkring. Sist men inte minst beröm henne jättemycket för minsta lilla framsteg hon gör i rätt riktning!

När du sedan kommer upp i sadeln igen om någon/några veckor kommer du se att massor av problem har löst sig men om du inte redan har gjort det skulle jag gå igenom henne både kroppsligt (typ equiterapeut) och tänderna (veterinär) så att hon inte har ont någonstans i kroppen eller har problem med tänderna tex skav av tänder. Låter som om hon har problem just där och det är därför hon tar bettet när du rider……

Lycka till, det här kommer ni fixa tillsammans!

One Comment